Tri ponude za zakup pogona Željezare

Dodajte komentar

Na Međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup pogona Čeličane i Kovačnice pristigle su tri ponude, konstatovano je na današnjem otvaranju ponuda u Elektroprivredi Crne Gore u Nikšiću.

Kompanija Neksan Miodraga Davidovića dostavila je ponudu za zakup pogona Željezare zajedno sa kompanijama “Universal Energy (Kina) – Energy&Industrial Management Advisory Services” (Češka).

Davidović u ime konzorcijuma prisustvuje otvaranju ponuda.

U komisiji su predstavnici EPCG i Željezare, a otvaranju ponuda prisustvuje i zastupnik Ministarstva energetike i rudarstva.

Ponudu za zakup dostavio je i konzorcijum “Kvalitetsbygg-Uber Nordic”. U ime te kompanije prisustvuje Hadži Radoslav Perović.

Detalji obje ponude su na engleskom jeziku.

Predstavnici kompanije “8B Capital S.A.” iz Lugana – Švajcarska ne prisustvuju otvaranju ponuda.

„8B Capital“ predlaže neprekidan ciklus proizvodnje tri smjene, izvjesna ulaganja u željezarine pogone Čeličani i Kovačnici u iznosu od 5-6 miliona , kao i uposlenje do 150 radnika u fazama.

Traže predviđeni zakup od 5 godina i dodatnih 5, a nakon toga i mogućnost otkupa željezarinih pogona.

Putem e-maila na adresu EPCG stiglo je pismo od predstavnika kompanije “Wiesinger”. To pismo uvršteno je u prijave. Ocijenjeno je da se to ne može računati kao prijava za javni poziv.

Predstavnik EPCG u Komisiji Miro Vračar rekao je da se može konstatovati da su na javni poziv dostavljene tri ponude.

etvrta ponuda koja je stigla javnom poštom, rekao je Vračar, ne može se smatrati ponudom.

„Nakon otvaranja ponuda sve će se konstatovati zapisnikom. Uslijediće pregovarački postupak i ostaviće se mogućnost ponuđačima da dopune ponude“, rekao je Vračar.

Davidović je pitao da li će ponuđači dobiti sistem vrednovanja ponuda. Pitao je i koje su to garancije koje je neophodno da ponuđači dostave jer smatra da bez ta dva kriterijuma javni poziv bi bio obesmišljen.

Vračar je rekao da će definisati kriterijume i matematički brojevi kojim će ponuđači biti bodovani. Istakao je i da će u pregovaračkom postupku definisati i iznose garancija koje ponuđači treba da dostave.

Dragoslav Perović je zamolio da se u cijeli postupak uključi premijer, kao i resorno ministarstvo.

„Željezara nije igračka, to je imovina svih građana Crne Gore“, istakao je Perović.

Biljana Brašnjo

Izvor i foto: RTNK

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *