Sud u Hong Kongu naložio likvidaciju Evergrandea – duguje 300 milijardi dolara

Dodajte komentar

Sud u Hong Kongu naložio je China Evergrandeu, najzaduženijem investitoru za nekretnine na svijetu, da se podvrgne likvidaciji nakon neuspjelog pokušaja restrukturiranja 300 milijardi dolara duga bankama i vlasnicima obveznica što je podstaklo strah od rastućeg duga Kine.

Sudija Linda Chan rekla je u ponedjeljak da je neophodno da sud naredi Evergrandeu da prekine svoje poslovanje s obzirom na “nedostatak napretka kompanije koja iznosi održiv prijedlog restrukturiranja”, kao i zbog nesolventnosti Evergrandea.

China Evergrande Group je jedan od najvećih u nizu kineskih developera koji su propali od 2020. pod službenim pritiskom da obuzda rastući dug koji vladajuća Komunistička partija smatra prijetnjom za usporavanje kineskog ekonomskog rasta.

Ali suzbijanje prekomjernog zaduživanja dovelo je industriju nekretnina u krizu, čineći je kočnicom za ekonomiju, jer su mnogi drugi investitori upali u nevolje, a njihovi problemi su se širili kroz finansijske sisteme u i izvan Kine.

Globalna finansijska tržišta su ranije bila potresena strahom da bi likvidacija Evergrandea mogla izazvati globalne šokove. Ali kineski regulatori rekli su da bi se rizici mogli obuzdati. Samo nekoliko milijardi dolara Evergrandeovog duga duguje se stranim kreditorima.

Nejasno je kako će nalog za likvidaciju uticati na kineski finansijski sistem.

Dionice Evergrandea kojima se trguje u Hong Kongu pale su za skoro 21% rano u ponedjeljak prije nego što su obustavljene iz trgovanja. Ali hongkonški referentni indeks Hang Seng porastao je za 0,9% i neki investitori za nekretnine su zabilježili rast cijena dionica.

Najveći kineski investitor za nekretnine, Country Garden, u početku je dobio skoro 3 posto, ali je ostao nepromijenjen. Sunac China Holdings je porastao za 2,4%.

Shanghai Composite indeks je pao za 0,9%, dok je Shenzhenov A-share indeks pao za više od 2%.evergrande

npr.org

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *