Najskuplji kvadrat u Kolašinu

Dodajte komentar

Trenutna situacija na svjetskom tržištu nekretnina se razlikuje od zemlje do zemlje, ali u većini zemalja se bilježi stagnacija tržišta i pad prometa nekretnina. U Crnoj Gori je smanjen broj transakcija nekretnina, ali nema značajnijeg pada cijena.

Posljedice prodaje pasoša

Agencije nekretnina u Kolašinu ističu da su trenutno cijene u ovom gradu vrlo visoke. Smatraju ih “najjačim” u regionu. Ovaj porast cijena, kako su kazali Pobjedi, posebno je vidljiv u segmentu novogradnje i nekretnina na skijalištima.

Cijena kvadratnog metra stana u izgradnji ne može se naći ispod 2.000 eura, što ukazuje na visoku potražnju i interes investitora za nekretninama u Kolašinu. Osim toga, cijene kvadrata apartmana smještenih na skijalištima dosežu i do 10.000 eura, što dodatno potvrđuje popularnost ovog područja među kupcima nekretnina.

Ova visoka cijena kvadrata svjedoči o rastućem značaju Kolašina, kao destinacije za skijanje i odmorišta, ali istovremeno postavlja i izazove za one koji žele investirati ili kupiti nekretninu u ovom području. Interesantno je primijetiti da su cijene nekretnina u Kolašinu čak i nadmašile cijene na Primorju, što ukazuje na promjene u preferencijama kupaca i naglasak na planinskim destinacijama.

Pat pozicija

To je direktna posljedica činjenice da se u Kolašinu gradi devet takozvanih kondo hotela za kupce sa crnogorskim pasošem. Stranci zainteresovani za naše državljanstvo radije biraju Kolašin, nego Primorje, zato što su obavezani da na sjeveru nekretnine plaćaju 250.000 eura, a na jugu 450.000.

U posljednjih pola godina, po riječima sagovornika Pobjede, tradicionalno se traže nekretnine na ekskluzivnim lokacijama, ali i van gradova.

– Zbog krize manji je broj i kupaca iz EU. Na tržištu imamo pat pozicije – kupci ne kupuju, a prodavci ne spuštaju cijene – kazao je predsjednik Grupacije za trgovinu nekretninama Veselin Dragaš i direktor agencije Forte Mare.

Trenutno je, ističe Dragaš, ponuda nekretnina na traženim lokacijama veoma slaba, iako je novogradnja još u punom zamahu, jer većina investitora ne prati dešavanja u svijetu i regionu.

– Osim toga u Crnoj Gori mali broj investicija se realizuje iz kreditnih sredstava. Potražnja je i kod nas u četvrtom kvartalu 2023. bila manja u odnosu na isti period 2022. godine, ali nije značajnije uticala na cijene nekretnina – kazao je Dragaš.

On podsjeća da na cijene nekrentnina utiču inflacija, kamatne stope, zakoni, porezi subvencije, tako da su banke digle kamatne stope, ali ističe da Crna Gora ne spada u primarno kreditna tržišta.

– Kada banke podignu kamatne stope, kupci se rjeđe odlučuju na kupovinu nekretnina sredstvima iz kredita, na primarno hipotekarnim tržištima samanjena potražnja brže utiče na cijene nekretnina, jer su investitori prinuđeni da smanjuju cijene, kako bi otplaćivali kredite iz kojih su finansirali svoje projekte. Crna Gora ne spada u primarno kreditna tržišta tako da kod nas ne možemo očekivati značajniji pad cijene nekretnina kao posljedicu rasta kamatnih stopa – objašnjava Dragaš.

Što se tiče procjena, on je mišljenja da će ipak doći do pada cijena, ali ne naglo.

– Ako sagledamo situaciju u EU i regionalnom tržištu nekretnina svakako možemo očekivati pad ukupnog prometa nekretnina u odnosu na 2023. godinu. Pad prometa sigurno neće dovesti do naglog pada cijena nekretnina, ukoliko se interesovanje kupaca značajno smanji možemo u dužem vremenskom periodu očekivati postepeno smanjenje cijena nekretnina – zaključuje Dragaš.

Pad prometa u regionu i EU

U regionu se pad prometa lani značajno osjetio u Srbiji, gdje je smanjen za 30 odsto, a u Hrvatskoj za 20 odsto – kazao je Dragaš.

Istakao je da je njemačko tržište zabilježilo drastičan pad, pa su cijene nekretnina upola jeftinije nego 2022. godine, jer je zemlja trenutno u recesiji. Banke su opreznije prilikom davanja kredita i kupcima i investitorima koji ne mogu da finansiraju nove projekte tako da je kod njih i građevinski sektor ozbiljno ugrožen.

– Cijene nekretnina su podložne promjenama, ali je potrebno da prođe duži vremenski period da bi došlo do pada. Kupci nekretnina na Primorju, koje predstavlja najznačajnije tržište pored glavnog grada, su prema statistici 70 odsto stranci. Ukoliko se dese značajnije ekonomske promjene u njihovim matičnim zemljama, to će se svakako odraziti i na naše tržište nekretnina – tvrdi Dragaš.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *