Saudijska Arabija još razmatra poziv za članstvo u BRICS-u

Dodajte komentar

Saudijska Arabija još razmatra poziv za članstvo u blok zemalja u razvoju (BRICS) nakon što je grupa zatražila od nje da se pridruži prošle godine, izjavila su za Reuters dva izvora s direktnim saznanjima o tome, dok je nova argentinska ministrica vanjskih poslova Diana Mondino rekla da se njena zemlja neće pridružiti BRICS-u unatoč tome što je pozvana da to učini.

Grupa je u augustu pozvala Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat, Iran, Argentinu i Etiopiju da se pridruže počevši od 1. januara 2024. godine.

Dva izvora su navela kako 1. januar nije bio krajnji rok za donošenje odluke, a jedan je dodao da bi pristupanje bloku imalo velike koristi jer su članice Kina i Indija najveći trgovinski partneri kraljevstva.

“Saudijska Arabija procjenjuje koristi i onda će donijeti odluku, proces je u toku”, rekao je jedan od izvora.

Duže razmatranje u Rijadu

Širenje grupe dodalo bi ekonomski značaj BRICS-u, čije su trenutne članice Kina, Brazil, Rusija, Indija i Južnoafrička Republika. Širenje na nove članice također bi mogle pojačati deklariranu ambiciju bloka da postane šampion globalnog juga.

Faisal Alibrahim, ministar ekonomije Saudijske Arabije, kasnije je potvrdio da je kraljevina još u procesu donošenja odluke o pridruživanju bloku.

“Kraljevstvo je dio brojnih multilateralnih platformi i institucija i kad god je kraljevstvo pozvano u jednu od njih, ono prolazi kroz proces u više koraka, te se na kraju donese odluka”, rekao je Alibrahim za Reuters. “Trenutno smo u sličnom procesu i komentirat ću ga na kraju”.

Kremlj je u petak rekao da žali zbog odluke Argentine da se ne pridruži bloku i nada se da će Buenos Aires ponovno razmisliti o tome.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *