Kineski investitori kupuju sve veće površine poljoprivrednog zemljišta u SAD-u

Dodajte komentar

Kinezi i drugi strani kupci pojačano kupuju poljoprivredno zemljište u Americi, no prave iznose i površine teško je znati, piše Bloomberg.
Strano vlasništvo i ulaganja u nekretnine poput poljoprivrednog zemljišta, pašnjaka i šuma skočili su na oko 40 miliona hektara u 2021., što je 40% više u odnosu na 2016., prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede. Ali analiza koju je sprovela Kancelarija za odgovornost američke vlade – nestranačko nadzorno tijelo koji izvještava Kongres – otkrila je greške u podacima, uključujući i najveći zemljišni posjed povezan s Kinom koji se ubraja dvaput. Ostala pitanja uključuju izazov sprovođenja američkog zakona koji zahtijeva od stranaca da sami prijave takve kupovine, navodi se u izvještaju, citirajući USDA.

Strano vlasništvo nad američkim usjevima privlači pažnju Washingtona jer raste zabrinutost zbog mogućih prijetnji lancima snabdijevanja hranom i drugih rizika za nacionalnu sigurnost. I demokratski i republikanski zastupnici pozvali su na suzbijanje prodaje poljoprivrednog zemljišta Kini i drugim zemljama.

“Bez poboljšanja svojih internih procesa, USDA ne može izvijestiti Kongres ili javnost o pouzdanim informacijama o tome gdje i koliko američkog poljoprivrednog zemljišta drže stranci”, stoji u izvještaju, prenosi SEEbiz.

GAO je dao šest preporuka, uključujući da USDA dijeli pravovremenije i potpunije podatke s Odborom za strana ulaganja u SAD-u, međuagencijskom komisijom pod rukovodstvom Ministarstva finansija koja pregledava strane poslove.

Druga sugestija poziva USDA da osigura da su izvještaji o stranim ulaganjima u poljoprivredu potpuni prema saveznom zakonu iz 1978. godine. USDA je rekla da će trebati više novca za stvaranje i održavanje internet portala za podnošenje, navodi se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *