Zvaničnica MMF-a upozorava centralne banke da ne podstiču nade u brzo smanjenje kamatnih stopa

Dodajte komentar
Foto: Twitter Gita Gopinath

Visoka zvaničnica  MMF-a Gita Gopinath upozorila je centralne banke da ove godine treba da krenu oprezno u snižavanje kamatnih stopa, jer bi tržišna očekivanja labavije monetarne politike mogla podstaći još jedno rasplamsavanje inflacije.

Gopinath, prva zamjenica direktora MMF-a, rekla je da će inflacija pasti manje naglo nego prošle godine zbog zategnutih tržišta rada i visoke inflacije usluga u SAD-u, eurozoni itd.

To ukazuje na “neravni” put ka nižoj inflaciji, rekla je ona, sugerišući da zvanične stope ne bi trebalo snižavati do druge polovine godine.

“Posao nije obavljen”, kazala je Gopinath za Financial Times tokom intervjua u Davosu. „[Centralne banke] moraju da se kreću oprezno. Jednom kada snizite stope, to učvršćuje očekivanja daljeg smanjenja stopa i mogli biste završiti s mnogo većim popuštanjem – što može biti kontraproduktivno.”

“Na osnovu podataka koje smo vidjeli, očekujemo da će smanjenje stope biti u drugoj, a ne u prvoj polovini”, rekla je ona.

Na tržištima je zavlada rasprodaja u srijedu pošto je predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde upozorila da je malo vjerovatno da će stope početi da padaju na proljeće, dok je inflacija u Velikoj Britaniji bila viša od očekivane.

Dok je glavna inflacija naglo pala prošle godine kako su se šokovi ponude na energentima i drugim tržištima smanjili, snažna tržišta rada drže inflaciju cijena usluga dobrom.

Američki zvaničnici pokušali su da priguše tržišna očekivanja da bi mogli smanjiti stope sa svojih trenutnih 23-godišnjih maksimuma od 5,25 posto na 5,5 posto već u martu, a član odbora Federalnih rezervi Christopher Waller je ove sedmice insistirao na tome da kreatori politike „moraju odvojiti vrijeme da se sve uradi kako treba”.

Ipak, jaz između očekivanja centralne banke i investitora i dalje postoji, a tržišta i dalje očekuju smanjenje od 0,5 procenata počevši od ranog proljeća, u poređenju sa predviđanjima kreatora kamatnih stopa od 0,25 kasnije tokom godine.

Povećanja i smanjenja kamata 20 velikih centralnih banaka

Izvor: Financial Times

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *