Pejaković: “Nadamo se da će kamatne stope padati”

Dodajte komentar

Kamatne stope u ovoj godini neće raste, a u drugoj polovini 2024. moguće je očekivati pad euribora, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković u emisiji “Link” na Radiju i TVCG.

„Nadamo se da će kamatne stope da padaju“, kazao je Pejaković i dodao da uvećanja kamatnih stopa u ovoj godini neće biti.

On je saopštio da su sve banke u Crnoj Gori crnogorske banke koje su osnovane po našim zakonima i koje plaćaju porez u našoj državi.

Podsjeća i da imamo eksterne i interne pokazatelje koji utiču na formiranje kamatnih stopa. U borbi protiv inflacije posljednje dvije banke, kako pojašnjava, Evropska centralna banka koristila je mehanizam povećanja kamatnih stopa.

„Zbog toga samo imali rast euribora do 4,05 odsto, što je uticalo na formiranje svih ostalih kamata“, pojašnjava Pejaković.

Mi u Crnoj Gori, kako kaže, možemo da vidimo u kojem dijelu možemo da utičemo na smanjenje kamatnih stopa. Tu navodi vladavinu prava, naplatu potraživanja i druge faktore koji, kako ističe, utiču na kamatnu stopu.

Pejaković ističe i da je u Crnoj Gori trenutno kamatna stopa negativna.

„Ako je inflacija jača od prosječne godišnje kamatne stope onda imamo negativnu kamatnu stopu. Prošle godine smo imali zvaničnu prosječnu kamatnu stopu od 5,75 odsto, a inflacija zvanična bila 17% to je dakle značajno niža kamatna stopa“, kazao je Pejaković.

Sve intervencije ECB u dijelu inflacije su dali rezultate, kaže Pejaković.

“Moje mišljenje je da moramo sačekati drugu polovinu 2024. godina kada možemo očekivati određeni pad osnovnih kamatnih stopa ECB, što je euribor”, kazao je Pejaković i dodao da se po tom osnovu može očekivati i pad za kredite sa varijabilnim kamatnim stopama.

On očekuje stabilizaciju cijena na tržištu nekretnina.

„Mislim da će se ove cijene zadržati, a do kada vidjećemo…Stabilizovale su se cijene materijala koji se koristi za gradnju i ne očekujem velike poremećaje od 5% gore ili dolje“, poručio je Pejaković.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *