Kostić: Povećanje minimalne penzije predstavljaće pritisak, ali ne znači da će nužno doći do rasta cijena

Dodajte komentar

Novostvorena tražnja u vidu povećanja minimalnih penzija će predstavljati pritisak u pravcu povećanja cijena egistencijalnih proizvoda, ali daleko od toga da će se nužno taj scenario povećanja cijena i obistiniti, smatra predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca Vasilije Kostić.

– Jer nije riječ o upravno proporcionalnom uticaju kako to uobičajeno percipira najšira crnogorska javnost (poveća se cijena goriva povećaće se cijene, povećaj penzije povećaće se cijene prehrambenih proizvoda…). Naime, javnost je često izložena krajnje pojednostavljenim i nekompetentnim mišljenjima pa se, nažalost, najčešće i povodi za njima. Na taj način se na pogrešan način tumači ono što se dešava pa to često djeluje i uznemirujuće, naročito u situaciji kada se teško sastavlja kraj s krajem – objašnjava Kostić za Antenu M.

On ukazuje da ne mora svaka promjena sa strane ponude ili tražnje nužno da završi kao proporcionalni odraz u promjeni cijena.

– Naprotiv, dobar dio izvjesnih promjena u kratkom roku ne izazivaju vidljive promjene. Tek u odloženom roku pod uslovom da se bitnije mijenjaju odnosi na tržištu. Potrebno je dakle da se dese značajnije promjene u ponudi i tražnji za proizvodima, pa da do promjene dođe. Da li će se to desiti ostaje da vidimo i u kom smjeru će ta promjena ići ukoliko je bude – kaže Kostić.

Smatra da je jedno sasvim sigurno, a to je da će povećanje penzija apsolutno izazvati porast potrošnje domaćinstava koja je bila u silaznoj putanji.

– Jer rast dohodaka ljudi sa minimalnim prihodima gotovo bez ostatka završava u potrošnji – sve se potroši – pa je to sa stanovišta ekonomskog rasta podsticaj rastu – navodi on.

Kostić, takođe, kaže da naša društvena svijest još uvijek nije “tržišno osviješćena”. U prilog tome, kako smatra, govori činjenica da što se god dešava pozivamo da to država riješi.

– Ne razumijemo, ili ne želimo da razumijemo da država niti treba niti može da bude efikasan tržišni igrač. Ona često pravi više štete nego koristi – makar mi to treba da znamo bolje od drugih. Država treba da bude kreator pravila i neko ko nadzire njihovu primjenu – nikako akter. Zato ne treba stalno postavljati isto pitanje: šta država treba da uradi za nas? Već se treba pitati: šta mi možemo da uradimo za nas odnosno za državu – kaže on.

Govoreći o eventualno novom dogovoru Vlade i poslodavaca, Kostić kaže da očekuje da Vlada i Crnogorsko udruženje poslodavaca kao naznačajnije poslovno udruženje u zemlji kontinuirano sarađuju na svim važnim pitanjima za privredu i ekonomiju zemlje.

– Dogovaranje treba da bude institucionalizovano, a ne od slučaja do slučaja kako je do sada bio slučaj. Zato mi stalno ponavljamo i ukazujemo na potrebu za uspostavljanje socijalnog dijaloga na novim osnovama. Vjerujemo da će nova Vlada to razumjeti jer je to u interesu svih. Bez tijesne saradnje Vlade sa privredom teško da može biti realizacije ambicioznih ekonomskih i društvenih ciljeva razvoja koje Vlada želi. Zato ne želimo ad hoc dogovore već dogovaranje kao trajan proces, jer je tako sasvim smo sigurni bolje za sve – zaključio je predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *