“2023. najbolja godina u istoriji za ruske banke”

Dodajte komentar

Najbolja godina u istoriji za ruske banke, dobit je porasla uprkos zapadnim sankcijama na ekonomiju.

Prema izvještaju, kumulativna dobit bankarskog sektora u zemlji premašila je tri biliona rubalja (32,7 milijardi dolara) u 11 mjeseci 2023. Očekuje se da će banke do kraja godine ostvariti rekordnih 3,3 biliona rubalja.

Sva ključna područja bankarskog poslovanja brzo su rasla: kreditni portfolio zajmodavaca porastao je za više od 20% u razdoblju od januara do novembra, hipotekarni krediti za 30,3%, a potrošački zajmovi za 16%. Uz to, depoziti preduzeća porasli su za 15,3%, a depoziti stanovništva za 20,4%. Poređenja radi, u 2021., “referentnoj” godini za sektor, hipoteke i portfeljne kompanije rasle su sporije: za 26,4% odnosno 14,8%, dok su depoziti stanovništva porasli za samo 5,7%.

Stručnjaci primjećuju da profiti banaka rastu usred opšteg oporavka ekonomije zemlje nakon oštrog pada pretrpljenog zbog zapadnih sankcija zbog Ukrajine prošle godine. Trendu su doprinijele i relativno niske kamatne stope u prvoj polovini godine (na primjer, 7,5% sredinom leta).

Uprkos nedavnom preokretu regulatora prema strožoj monetarnoj politici, koja je početkom ovog mjeseca pogurala ključnu stopu na 16%, stručnjaci primjećuju da je neto kamatna marža bankarskog sektora ostala visoka na 4,8%. To je postignuto smanjenjem troškova finansiranja u odnosu na 2022. godinu kada su banke iznenada podigle kamate na depozite na 20%.

Značajan doprinos dobiti dala je i valutna revalorizacija, pri čemu su devizna aktiva i obveze u bilancama banaka u rubljama povećane u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, većina stručnjaka upozorava da će rezultati sljedeće godine vjerovatno biti manje sjajni jer visoke kamatne stope opterećuju profite banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *