Retklif kupio 25 odsto u Manchester Unitedu za 1,3 milijarde dolara

Dodajte komentar

Britanski milijarder Džim Retklif (Jim Ratcliffe) potpisao je ugovor o kupovini udela u engleskom fudbalskom klubu Manchester United za 1,3 milijarde dolara. On će takođe usložiti oko 300 miliona dolara u legendarni klub.

Time je okončana neizvesnost oko vlasništva kluba, koja je trajala više od godinu dana. Dogovor o sticanju 25 odsto udjela u klubu uslijedio je nakon posljednjeg sastanka odbora prije Božića, a Manchester UTD procenjen je na oko 6,3 milijarde dolara, uključujući dug, prenosi Financial Times.

Britanski milijarder i pododica Glejzer (Glazer) koja je vlasnik kluba dogovorili su se o širokim uslovima pod kojima je Retklif kupio nekontrolni dio kluba u Premijer ligašu u novembru, ali je zvanična objava dogovora više puta odložena.

Retklif će se suočiti sa teškim zadatkom da vrati Manchester UTD u sam vrh engleskog i evropskog fudbala, jer je klub zaostao u odnosu na gradskog rivala Manchester City u borbi za najviša odličja. Neimenovani izvor iz kluba naveo je da je najava dogovora ubrzana zbog zabrinutosti nekih članova odbora za jednak tretman manjinskih akcionara u budućim transakcijama.

Ljudi bliski porodici Glejzer i klubu naveli su da su uloženi napori da se ta zabrinutost riješi. Ipak, dogovor o kupoprodaji postignut je bez prisustva dva nezavisna direktora odbora, tvrde izvori. S druge strane, napori da se riješi zabrinutost za manjinske akcionare omogućili su glasanje, navode drugi izvori, dok je Manchester UTD odbio da komentariše te navode.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *