“Snaga je u svima nama”: Uspješni biznisi kao ambasadori crnogorske privrede

Dodajte komentar

Male vinarije su ambasadori crnogorskog vinarstva i vinogradarstva, i mislim da bi država trebala na to da obrati punu pažnju, kazao je vlasnik i direktor vinarije “Radević” Goran Radević, gostujući u podkastu Privredne komore Crne Gore u okviru kampanje ,,Snaga je u svima nama”.  

Proizvodnja vina je privredna djelatnost u kojoj naša zemlja po kvalitetu može da parira Francuskoj, Italiji i ostalim zemljama, kaže Radević koji se prije 15 godina, iz ljubavi prema vinarstvu, nakon dugog rada u oblasti medicine na više kontinenata vratio rodnoj zemlji i ispunio svoj san. No, upozorava, onima koji se za to odluče- nije nimalo lako.

„Pravimo novu vrijednost i samo ono što je u boci je odavde, a ta flaša, ta etiketa, taj čep, sve je iz uvoza. Hajde da pomognemo tog proizvođača, nekog ko je usadio vinograd. Nije problem proizvesti grožđe. Treba ga obraditi, treba napraviti tu bocu vina. Nije ga problem ni prodati- najteže ga je naplatiti. A izvesti? To je tek nešto što je vrlo specifično i što zahtijeva jako puno truda, veza i konekcija da to uradite“, objasnio je Radević.

Smatra da Crna Gora ne može biti prava mediteranska zemlja bez autohtonih vina i da je vranac jedan od rijetkih brendova koji imamo.

„Mi smo mala zemlja, živimo od turizma. Mi bismo morali uz taj turizam, Mediteran i sve što nudimo da imamo vina u ponudi. 40% vina dobri proizvođači prodaju u svom podrumu. Ne kažem da treba prekinuti uvoz ali mi imamo svoje. Kako ćete da stimulišete nekoga ko je uzeo da raskrči neko zapušteno imanje, da dovede sistem kap po kap, da usadi lozu, nađe kvalitetni materijal? To sve traje i sve košta, i država to mora da prepozna“, istakao je Radević.

IPARD program Ministarstva poljoprivrede iskoristio je za nabavku mehanizacije i proširenje vinograda. Kaže da komplikovane procedure i druge biznis barijere često koče razvoj biznisa u Crnoj Gori, a rješenje kada je u pitanju izvoz vina vidi u udruživanju malih vinarija.

„Da izađete vani, morate da se udružite. U Srbiji i Hrvatskoj postoje klasteri. Oni se udružuju. Toga nažalost kod nas nema a izuzetno je važno. Imamo zemljište, preko 270 sunčanih dana godišnje, imamo sve predispozicije, samo mora da se radi. Takođe, u Crnoj Gori je teško naći radnike“, objašnjava Radević.

Sa kapacitetom od 45 tona grožđa ili oko 2 hiljade paketa vinarija Radević vina izvozi u Ameriku, Njemačku, Švajcarsku, zemlje Skandinavije i mnoge druge.

„Mi imamo par stranih sorti i imamo domaće. Kada bih ponovo počinjao stavio bih akcenat na domaće sorte. Jer kada dođe stranac, on ima Sovinjon, Kaberne, Šardone i kući. Oni žele da probaju autohtono vino a Crna Gora ima 50-ak sorti koje ne postoje nigdje u svijetu“, saopštio je Radević.

Mlade ljude koji žele da se bave ovim poslom savjetuje da poštuju struku u toj oblasti kako bi dobili kvalitetan proizvod. Iz svog primjera vjeruje da je u Crnoj Gori uz ideju, volju i trud moguće izgraditi uspješan biznis.

„Ja koji sam bio vani i vratio se, ja bih rekao idite ali se vratite. Vratite se sa iskustvom, sa vještinama, sa znanjem, pameću, novcem, vratite se i uložite u Crnu Goru. Hajde ovdje da napravimo taj mali raj odakle naša djeca neće ići“, ocijenio je Radević.

Cijeli podkast možete pogledati na YouTube kanalu Privredne komore Crne Gore:

Vlasnik vinarije “Radević” bio je gost devetog od ukupno 12 podkasta Privredne komore, koji će se emitovati do kraja godine, svakog petka u 21.30h na drugom programu RTCG i You tube kanalu PKCG. Podkast istražuje ključne teme vezane za biznis okruženje kroz prizmu mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, direktno iz perspektive vlasnika/ca tih kompanija.

Kampanjom “Snaga je u svima nama”, PKCG želi da podigne svijest o važnosti crnogorske poslovne zajednice, kroz pružanje podrške postojećim preduzetnicima i motivisanje budućih liderki i lidera da se odvaže na pokretanje sopstvenog biznisa

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *