Da li će se Crna Gora naći na sivoj listi?

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kaže da je usvanje Zakona o sprečavanju pranja novca jedan od koraka ka poboljšanju situacije u kojoj se Crna Gora nalazi po pitanu stavljanja na sivu listu. Očekuje da će na sastanku Manivala koji je planiran za danas međunarodni partneri uzeti u obzir brzo djelovanje nove vlade i da nijesu krivi za zatečeno stanje. Posebno osjetljivo pitanje na koje su iz Evropske komisije odavno upozoravali su ekonomska državljanstva, koja će zaustaviti, a zaostale aplikacije sa pažnjom razmotriti.

Đeljošaj je kazao gostujući u emisiji TVCG “Budimo budni” da je Skupština svojila Zakon o borbi protiv sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, što je jedan od koraka da se udaljimo od sive liste, ali mnogi problemi s kojima se Crna Gora suočava dolaze zbog ekonomskih državljanstava.

“Evropska komisija nas je godinama upozoravala da moramo da zaustavimo tu praksu, da se daje crnogorski zlatni pasoš za određenu količinu novca, koja se ulaže u Crnu Goru. Zato što na taj način postoji veoma velika opasnost od pranja novca, finansiranja terorizma, korupcije, organiziranog kriminala. Crnoj Gori ostalo je da riješi preko 400 zahtjeva u ovoj godini”, kaže Đeljošaj.

On naglašava da nema više aplikacija za ekonomsko državljanstvo, a vrijeme će pokazati je li to bilo dobro ili loše po državu.

“Imamo aplikacije koje su na čekanju. Tu je uglavnom izvorište novac iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ja vjerujem da ćemo kao NATO članica uraditi provjere svih lica koji su aplicirali i da ćemo kada se bude odlučivalo o tome sagledati sve okolnosti, kako ne bismo u principu narušili ono što je i ugled države i ono što je i prioritet ove vlade. Sve ćemo dobro analizirati sa našim međunarodnim partnerima. Naše službe će raditi svoj dio posla i vrlo brzo doći do nekog rješenja i za preostale aplikacije”, naglašava Đeljošaj.

Danas je sastanak komiteta eksperata Savjeta Evrope Manival na kojem treba da se procijeni situacija i stanje u Crnoj Gori.

“Odmah smo se suočili sa velikim problemom što se tiče ovog pitanja, a kao nova vlada nemamo veliku odgovornost za stanje u kojem smo se našli. Naravno, kao odgovorni članovi vlade smo odmah krenuli u rješavanje i ekspresno smo djelovali. Proslijedili smo prema Skupštini zakonska rješenja i Skupština je zakone usvojila jednoglasno, ali ono što je loše što nismo dovoljno o tome u prethodnom periodu uradili, nego tek sada kada je voda došla do poda. Mi smo apsolutno čitav naš kapacitet usmjerili ka tome da pokušamo da izbjegnemo da se nađemo na toj listi i to zbog svih onih posljedica koje mogu da nastupe zbog te jedne odluke”, navodi Đeljošaj.

Dodaje da su usvojili platformu i da će premijer biti na sastanku Manivala i obratiti se i sam lično kao prvi čovjek izvršne vlasti.

“Prenijeće poruku i ono što su ambicije Vlade, i da smo donijeli neka zakonska rješenja koje su trebala da budu u programu prethodnih vlada. Što se nas tiče mi smo sve uradili, nadamo se da će sve ovo da sagledaju sa te pozicije koju smo imali u novom mandatu. Rizik je veliki, ali nadamo se pozitivnom ishodu”, ističe Đeljošaj.

Potpredsjednik je kazao da ne želi da se vraće unazad i da odmah kritikuje prethodnike, ali činjenica je da je tu bilo dosta loših odluka. Važno je, kaže, da je Crna Gora dobila vladu koja će pokušati da ispravi sve te loše odluke.

“Tu prošlost ne možemo sad da promijenimo, ali možemo odlukama drugačije pristupiti rješavanju problema. U svakom slučaju rješenost i odlučnost u tom dijelu postoji i to pokazuje i brzo reagovanje sa zakonskim rješenjem prema Skupštini. Brzo smo uspjeli da uradimo i rebalans budžeta i pokazali da možemo da se suočimo sa problemima”, kaže Đeljošaj.

Komentarišući izdvajanja iz budžeta za kapitalne projekte po opštinama, Đeljošaj objašnjava da su tom poslu pristupili racionalno i onamo gdje su opštine završile svoj dio posla uključili projekte, ali i u onim slučajevima gdje su predvidjeli da ih mogu završiti u toku iduće godine.

“I neke projekte koji možda mogu tokom godine da se završi dokumentacija, evo i te smo uključili, dali šansu lokalnim upravama da dođu do rješenja, da imaju projekte. I osnovna poruka ona koju je poslao i premijer, ja ću je ponoviti, za kapitalni budžet, za realizaciju projekata u infrastrukturi, u razvoju, u investiranju, Vlada je spremna da obezbedi i dodatna sredstva od ovih koji su planirani, pa da uradimo i rebalans budžeta ili kroz preusmeravanje, kako bismo izašli u susret svima. Apelujem na lokalne uprave da završavaju projekte, projektnu dokumentaciju, jer bez projektne dokumentacije ne možemo da ih uvrstimo u budžet”, napominje Đeljošaj.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *