Budžet projektovan na 3,4 milijarde

Dodajte komentar

Budžet za narednu godinu projektovan je na 3,4 milijarde i analizirali smo sveobuhvatno prihodno i rashodno stanje, saopštio je ministar finansija Novica Vuković gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore. Dodao je da iduće godine na naplatu stiže dug od pola milijarde.

Vuković je rekao da su kamatne stope za novo zaduženje od oko 200 miliona, koje je odbreno nedavno, između 6,4 i 6,5 odsto, a istakao je da su pregovori o tome završeni sa domaćim bankama.

Ministar je objasnio da su napravili dobar okvir, i da je prvi korak da Vlada usvoji predloga zakona o budžetu, što je planirano za danas. Kako je pojasnio, pažljivo je analizirana, i na sveobuhvatan način, rashodna i prishodna strana,

“Optimizacija je o centru naših planovima govorimo o finansiranju tekućih obaveza iz tekućih prihoda. Ako se uporedi sa budžetom za ovu godinu, uvećanje je za oko 496 miliona”, rekao je Vuković.

Jedan korak je već napravljen, naglasio je, a odnosi se na zaduženje koje je planirano za kraj ove godine.

“Izuzetna je saradnja sa našim bankama, dakle u sistemu Crne Gore i govorimo o kamatnoj stopi između 6,4 i 6,5 odsto. Za narednu godinu imamo dospjeće dugova iz ranijeg perioda. Govorimo o dugu od pola milijarde i govorimo o budžetu gdje će se važan dio odnositi na razvojne projekte i servisiranje obaveza iz ranijeg perioda”, kazao je Vuković.

Kako je naveo, uvećanje penzija će se penzija će se finansirati iz tekućih prihoda.

“Usvajanjem novog zakona u dijelu socijalnih davanja i oblasti PIO, biće razrađeni svi koraci koje podrazumijeva Evropa sad dva”, kazao je Vuković.

Kroz kapitalni budžet, kazao je, ono što je cilj bio jeste da se prihvate zreli projekti koji mogu da donesu finasijski efekat u 2024. godini.

“Imamo 80 novih projekata i napravićemo fiskalni prostor za 2025. godinu, gdje će se u napraviti u narednoj godini ambijent za njihovu realizaciju kroz projektnu dokumentaciju. Evropa sad dva kroz zakonski okvir biće precizirana i u 2025. godini biće u punom jeku, zaživjeće i vidjeće se puni efekti. Javna administracija, to je stvar svakog od resora posebno. U Ministarstvu finansija novim aktom o sistematizaciji smanjen je broj radnih mjesta, a cilj je da pravi čovjek bude na pravom mjestu”, kazao je Vuković.

Danas predstavljanje budžeta

Vlada Crne Gore održaće danas u 13 sati sjednicu na kojoj će razmatrati Predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu. Nakon sjednice, u 15 sati u Vili “Gorica” održaće se konferencija za medije na kojoj će govoriti predsjednik Vlade Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković.

Pored njih na pitanja novinara odgovaraće šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac, savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović i direktori direktorata u Ministarstvu finansija Jelena Jovetić i Bojan Paunović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *