Upravljanje finansijama unutar firme i kreditni proces kod banke

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore je, u saradnji sa Addiko bankom organizovala dvodnevnu edukaciju na temu „Upravljanje finansijama unutar firme i kreditni proces kod banke”.

U pozdravnoj riječi, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG dr Mladen Perazić kazao je da  ova obuka sadrži transparentan i jasan pristup finansijskom menadžmentu preduzeća, koji se onda naslanja na proces i razumijevanje finansijskog sektora sa finalnim ciljem uspostavljanje dugoročnog i održivog kreditnog posla.

– Program se bazira na strateškom razumijevanju finansija, koje ima za cilj da nosiocima odluka poboljša razumijevanje korporativnih finansija, sa jedne strane i bankarskog kreditnog procesa i načina razmišljanja, sa druge strane – istakao je on.

Dina Pilica, rukovoditeljka Službe za upravljanje kreditnim rizikom pravnih lica u Addiko banci kazala je da su, kroz saradnju sa klijentima, posebno sa malim i srednjim preduzećima, prepoznali značaj ovakve vrste edukacije, prije svega u pružanju kreditne podrške, a onda naravno i ostalih bankarskih usluga.

– Ovdje smo na edukaciji naše privrede, postojećih i novih klijenata o finansijskoj pismenosti i kroz ovakvu vrstu edukacije, u saradnji sa drugim finansijskim institucijama želimo da pokažemo da smo im podrška – poručila je Pilica.

Predavač je bio Aleksandar Vasilski, savjetnik i edukator klijenata u privredi i finansijskom sektoru, koji je diplomirao 2004. godine na fakultetu Grenoble Graduate School of Business. Profesionalnu karijeru je započeo u Raiffeisen banci, a zatim prelazi u Erste banku. Bio je direktor kreditnih rizika za pravna lica. Valor Group, kompaniju koja se bavi profesionalnom edukacijiom i razvojem ljudi, osnovao je 2013. godine. Predavač je sa bogatim iskustvom u zemlji i inostranstvu. U prethodnom periodu od osam godina, izveo je preko 700 treninga iz oblasti Finansijskog menadžmenta, Kreditnog rizika, Upravljanja naplatom, Liderstva, itd. Njegova nova oblast istraživanja je Energetska psihologija, Ljudsko ponašanje i Upravljanje promjenama.

Vasilski je tokom edukacije, koja se sastojala iz više blokova, prezentovao napredni koncept rada i razumijevanja kreditnog posla. Ujedno, ukazao je na sve alate koji će se koristiti prilikom rada i analize na samim kreditnim zahtjevima.

– Da bi se jedan biznis razvijao u tržišnom smislu fokus je uvijek bio na prodaji i prihodu kao nosiocu uspjeha i razvoja svakog malog ili srednjeg entiteta, dok su finansije nekako bile sekundarne u tom smislu – kazao je on.

Prema njegovim riječima, na tržištu nema adekvatne podrške za vlasnike, CEO-ove, ljude koji nijesu profesionalci u finansijama, na koji način da im se taj dio sistematizuje i približi.

– Ovakav vid edukacije je idealna prilika za vlasnike firme koji su dugo u biznisu da im pomognemo da finansije razviju na adekvatan način u okviru svog entiteta – istakao je Vasilski.

On je posebno ukazao na važnost bilansa i bruto dobiti koji predstavljaju ogledalo preduzeća na tržištu – odnos prema prodajnom  i nabavnom tržištu. Kadu su u pitanju prednosti i opasnosti ekonomije obima, istakao je da stabilnu bruto maržu može ugroziti isti nivo fiksnog troška usljed pada prihoda, te da vanredna sfera često mora biti korigovana.

– Ovaj dio treba uskladiti sa bruto dobiti i raditi na stabilnosti finansijskog rezultata, te izračunati održivi otplatni kapacitet – istakao je Vasilski.

Prema njegovim riječima, upravljanje finansijama unutar preduzeća igra ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i uspjeha. On je učesnicima edukacije pružio detaljan uvid u strategije koje obuhvataju računovodstvo, kontroling, trezor i strukturiranje finansijskog duga.

On je kazao da  se u prvoj fazi koja se odnosi na računovodstvo fokus stavlja na pripremu poreskog bilansa, praćenje zakonskih propisa te analizu operativnih troškova. U kontrolingu, značajno je izvještavanje menadžmenta, budžetiranje, prognoze te kontroling projekata i investicija. Ovaj segment također pokriva efikasno upravljanje rizicima kako bi se osigurao stabilan poslovni rast.

Vailski je naveo da trezorski aspekt obuhvata analizu Cash Flow-a, upravljanje investicijama te različite analize s ciljem optimalnog upravljanja likvidnošću i investicijama.

On je istakao da se, kada je u pitanju strukturiranje finansijskog duga, moraju pratiti  četiri faze, od analize potreba do pozicioniranja banaka.

– Ovaj proces jasno definiše izvore finansiranja, strukturu duga te ključne faktore poput ročnosti, leverage-a i cash flow analize – kazao je Vasilski.

Kako je naveo, ovaj sveobuhvatni pristup omogućava preduzećima da donose odluke o finansiranju, uzimajući u obzir trenutne potrebe, buduće projekcije i optimalnu strukturu duga. Pravilno upravljanje finansijama postaje ključna komponenta uspješnog poslovanja, dok se istovremeno osigurava stabilnost i održivost.

Dvodnevna edukacija bila je namijenjena vlasnicima/direktorima ili šefovima finansija ili računovodstva, odnosno finansijskim stručnjacima. Program je bio koncipiran tako da vlasnicima koji nemaju nikavo finansijsko predznanje omogući potpuno razumijevanje materije i uvođenje u svijet finansija. Sa druge strane, zainteresovanima, iskusnim u finansijama i koji se bave tim poslom, program je dao potpuno novu dimenziju pogleda na stvari.

Izvor: PKCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *