Upravljanje finansijama unutar firme i kreditni proces kod banke

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore je, u saradnji sa Addiko bankom organizovala dvodnevnu edukaciju na temu „Upravljanje finansijama unutar firme i kreditni proces kod banke”.

U pozdravnoj riječi, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG dr Mladen Perazić kazao je da  ova obuka sadrži transparentan i jasan pristup finansijskom menadžmentu preduzeća, koji se onda naslanja na proces i razumijevanje finansijskog sektora sa finalnim ciljem uspostavljanje dugoročnog i održivog kreditnog posla.

– Program se bazira na strateškom razumijevanju finansija, koje ima za cilj da nosiocima odluka poboljša razumijevanje korporativnih finansija, sa jedne strane i bankarskog kreditnog procesa i načina razmišljanja, sa druge strane – istakao je on.

Dina Pilica, rukovoditeljka Službe za upravljanje kreditnim rizikom pravnih lica u Addiko banci kazala je da su, kroz saradnju sa klijentima, posebno sa malim i srednjim preduzećima, prepoznali značaj ovakve vrste edukacije, prije svega u pružanju kreditne podrške, a onda naravno i ostalih bankarskih usluga.

– Ovdje smo na edukaciji naše privrede, postojećih i novih klijenata o finansijskoj pismenosti i kroz ovakvu vrstu edukacije, u saradnji sa drugim finansijskim institucijama želimo da pokažemo da smo im podrška – poručila je Pilica.

Predavač je bio Aleksandar Vasilski, savjetnik i edukator klijenata u privredi i finansijskom sektoru, koji je diplomirao 2004. godine na fakultetu Grenoble Graduate School of Business. Profesionalnu karijeru je započeo u Raiffeisen banci, a zatim prelazi u Erste banku. Bio je direktor kreditnih rizika za pravna lica. Valor Group, kompaniju koja se bavi profesionalnom edukacijiom i razvojem ljudi, osnovao je 2013. godine. Predavač je sa bogatim iskustvom u zemlji i inostranstvu. U prethodnom periodu od osam godina, izveo je preko 700 treninga iz oblasti Finansijskog menadžmenta, Kreditnog rizika, Upravljanja naplatom, Liderstva, itd. Njegova nova oblast istraživanja je Energetska psihologija, Ljudsko ponašanje i Upravljanje promjenama.

Vasilski je tokom edukacije, koja se sastojala iz više blokova, prezentovao napredni koncept rada i razumijevanja kreditnog posla. Ujedno, ukazao je na sve alate koji će se koristiti prilikom rada i analize na samim kreditnim zahtjevima.