Crna Gora dobila produženje roka za realizaciju IPARD II programa

Dodajte komentar

Crna Gora dobila je produženje roka za realizaciju IPARD II programa, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV).

Predstavnici MPŠV i Evropske unije u Podgorici su održali drugu sjednicu Odbora za nadgledanje IPARD III programa.

Na održanoj sjednici članovi IPARD III odbora, sumirali su postignute rezultate tokom implementacije IPARD II programa i definisanisali ciljeve i aktivnosti mjera kroz koje će se implementirati IPARD III program.

“Crna Gora dobila produženje roka za realizaciju IPARD II programa”, naveli su iz resora.

Ovom sastanku, kako je saopšteno, prethodio je odvojen bilateralni susret ministra Vladimira Jokovića i Franka Bollena, šefa pretpristupne jedinice za susjedstvo, proširenje i pretpristupnu pomoć Evropske komisije sa saradnicima.

Iz MPŠV su naveli da tokom sastanka Bolen je zvanično obavijestio Jokovića da je usvojena podnijeta inicijativa koja se odnosi se na mogućnost da se sredstva iz IPARD II programa troše do kraja 2024. godine, čime bi, kažu, se Crnoj Gori omogućilo dodatno vrijeme za realizaciju investicija koje će se ugovoriti.

Ova inicijativa, podsjećaju, zvanično je podnešena u martu mjesecu ove godine na sastanku Jokovića sa komesarom Evropske unije Janušem Vojčehovskim u Briselu.

Ministar Joković je zahvalio predstavnicima Evropske komisije i istakao da je ovo još jedan “dokaz našeg partnerskog odnosa” te da je značaj ovog dodatnog uslova za crnogorske poljoprivrednike krucijalna u cilju unapređenja postojeće proizvodnje.

Navodi se da tokom sjednice Odbora za nadgledanje predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su sumirali dosadašnje rezultate u sprovođenju Programa i informisali prisutne o postavljenim okvirima za dalje aktivnosti kao i izmjenama IPARD III programa, planovima i rasporedu obaveza za naredni period i svim budućim koracima u implementaciji IPARD III programa tokom predstojeće informativne kampanje.

Frank Bollen izrazio uvjerenje da će Crna Gora iskoristiti na “pravi način” ovaj dodatni uslov za potrošnju sredstava u narednoj godini, ali i podsjetio na odgovornost i obaveze koje treba preduzeti kako bi se pravovremeno otpočelo sa implementacijom IPARD III programa.

Dodaje se da Bollen je izrazio uvjerenje da na terenu postoji zainteresovanost za fondove EU i da je veoma zainteresovan da od samih korisnika čuje iskustva u korišćenju IPARD sredstava, pogotovo o svjesnosti benefita koje kroz bezpovratnu podršku ovaj Program pruža.

U cilju toga nakon održanog Odbora, dodaju, za predstavnike Evropske komisije organizovana je posjeta IPARD korisnicima iz opština Podgorica i Ulcinj, gdje su u neposrednoj komunikaciji mogli da sagledaju sve izazove u sprovođenju IPARD programa.

Iz MPŠV su naveli da tokom prvog dana posjete predstvanici Evropske komisije i Delegacije posjetili su Gorana Radinovića iz Podgorice, poljoprivrednog proizvođača iz sektora voćarstva, povrća i ratarstva, koji je investirao u izgradnju plastenika kroz Mjeru 1 IPARD II programa. Zatim je posjeta nastavljena obilaskom poljoprivrednog gazdinstva Ivice Škatarić iz Zete koji je investirao u opremu i mehanizaciju.

Drugi dan posjete predstavnici EU komisije imali su priliku da u se na licu mjesta informišu o realizaciji investicije maslinara Envera Like iz Ulcinja koji je kroz IPARD program investirao u podizanje zasada i nabavka sadnog materijala i da na organizovanom sustanku sa Ćazimom Alković, predsjednikom Udruženja maslinara Bar razgovaraju o sektoru maslinarstva u Crnoj Gori.

Takođe, kako ističu, organizovan je obilazak Biotrend d.o.o. iz Bara koji je investirao nabavkom opreme u sektor mesa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *