Završeni razgovori sa bankama o zaduženju

Dodajte komentar

Budžet za narednu godinu trebalo bi da bude spreman u toku naredne sedmice, saopštio je ministar finansija Novica Vuković. Završeni su, kaže, i razgovori s bankama o zaduženju države do kraja godine, koje je predviđeno rebalansom do 200 miliona eura, ali nije želio da otkriva pod kojim će to biti uslovima. Sve to ministar je saopštio nakon svečanosti povodom potpisivanja sporazuma između Akreditacionog tijela Crne Gore i Evropske kooperacije za akreditaciju.

“Ono što smo nastojali jeste da kroz kapitalni budžet prepoznamo zrele projekte koji će zaista imati učinak u sljedećoj godini. Apsolutno smo u temi i pri kraju tako da očekujte već da će vlada imati informacije i odluku u toku sljedeće sedmice”, kazao je ministar.

I dok čekamo detalje budžeta za 2024. poznato je da će do kraja ove godine u državnoj kasi faliti do 200 miliona eura, koje će država kako je predvidjeno nedavno usvojenom odlukom pokušati da obezbijedi zaduživanjem kod domaćih banaka. Pregovori sa bankarima su završeni, kaže ministar ali više detalja nije želio da otkriva.

“Apsolutno je sve završeno sa njima i vrlo uspješna saradnja. Uslovi su vrlo povoljni, biće sve vrlo brzo objavljeno”, dodaje Vuković.

Sve ovo ministar je saopštio nakon svečanosti povodom potpisivanja sporazuma između Akreditacionog tijela Crne Gore i Evropske kooperacije za akreditaciju, što, kako je saopšteno, predstavlja formalno priznanje da je crnogorski sistem akreditacije jednak sa sistemima akreditacije u državama Evropske unije.

“Ovaj sporazum znači da proizvodi i usluge iz Crne Gore u načelu više ne moraju biti ponovo ispitani, sertifikovani ili kontrolisani u svakoj zemljama Evropske unije gdje se vrši njihova distribucija odnosno prodaja”, saopštila je Marija Papaciku iz Evropske kooperacije za akreditaciju.

“Time je domaćim proizvođačima i pružaocima usluga olakšan pristup evropskom tržištu čime su smanjeni troškovi plasmana njihovih proizvoda i usluga”, navela je Anita Krulanović, direktorica Akreditacionog tijela Crne Gore.

Potpisivanje sporazuma jedna je od obaveze Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji iz poglavlja 1 koji se odnosi na slobodan protok roba.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *