Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500

Dodajte komentar

Ne samo da je zlato dostiglo rekord od 2.035 dolara za uncu u ponedjeljak, ono je “nadmašilo” S&P 500 u razdoblju od pet godina.
U tom je razdoblju zlato poraslo za 72 posto, a S&P za 64 posto. Što pokreće njegov rast?

Nedavno smo bili svjedoci zanimljivog trenda kod kretanja cijene zlata, jer se ono ponaša drugačije nego u prošlosti. Cijena je puno viša nego što biste očekivali s obzirom na visoke kamate. Nekada bi takve kamate uz stišavanje inflacije značile rasprodaju, što se (barem za sada) nije dogodilo. Ovdje treba reći da su se od prošlogodišnjeg napada Rusije na Ukrajinu i zapljene ruske imovine centralne banke probudile, te su u posljednje dvije godine kupile puno, puno više nego što smo navikli od 2010. omogućio je očuvanje zlata na visokim nivoima, a sada su se centralnim bankama pridružili i investicioni fondovi, koji su u zlatu vidjeli priliku za brzu zaradu usred očekivanog Fedovog smanjenja stopa sljedeće godine.

Rekord iz 2020. pao je već prošle nedjelje (2.072 dolara za uncu od 31,1 grama), a s novom nedjjeljom krenuo je strmoglavo prema gore, sve do rekordnih 2.135 dolara. Isti dan uslijedila je ozbiljna korekcija (i pad cijene od 100 dolara), ali nema sumnje: zlato je jedno od najvrućih ulaganja ove godine. Naravno, prinosi nisu spektakularni kao kod bitcoina (jučerašnji rast na gotovo 44 hiljade dolara, što je najviše od aprila 2021.), ali ipak – vrijednost zlata ove godine (uzmemo li rekordnu vrijednost od 2135 dolara) porasla je za 17 posto. Super za ovako “dosadnu investiciju! “S obzirom na vrlo brz skok sada se očekuje korekcija, ali treba znati da u ovom skoku nije bilo malih ulagača. Kad bi se pridružili mali investitori, situacija bi mogla postati vrlo zanimljiva. Prvi uslov za to ostaje da je Fed zapravo okončao ciklus podizanja kamatnih stopa.”

Kao što je spomenuto, u odnosu na početak decembra  2018. godine zlato je čak poskupilo za više od 70 posto i time “potuklo” američku berzu, koja je u pravilu dugoročno puno isplativija. Čak i ako uzmemo desetogodišnje poređenje (pa samim time usporedimo cijene zlata odnosno vrijednost indeksa S&P 500 s početkom prosinca 2013.), vidimo značajnu razliku – S&P 500 je porastao za 155 posto, zlata upola manje (+76 %). Dakle, koliko je zlato zanimljiva investicija? Skubin: “Od 1971. godine, kada je promijenjen zlatni standard, prosječni prinos na zlato, mjeren u dolarima, bio je otprilike isti, što je mnogima čudno jer je zlato imalo vrlo loše rezultate dok su globalna tržišta bila dobra između 2011. i 2019. godine. Tijekom proteklih pet godina prinosi zlata značajno su se poboljšali, ali to nije promijenilo nepovjerenje koje je zavladalo u navedenom razdoblju.”

Pa važi  li i dalje pravilo da bi svaki razboriti ulagač trebao kupiti i barem malo zlata? “Da. Mislim da je zlato vrlo dobra diversifikacija ulaganja u dionice. Deset posto izdvajanja za zlato konkretno smanjuje volatilnost portfelja i poboljšava odnos povrata i rizika!” Zanimalo nas je i koliko istine ima u tome da se cijenama zlata treba manipulisati? “O tome se puno priča i već su pokrenute određene tužbe protiv najvećih finansijskih institucija, ali barem sam mišljenja da to može utjecati samo na kratkoročne promjene. Dugoročno sve zavisi od potražnje i ponude. Ako potražnja za zlatom od centralnih banaka do malih investitora, cijena će skočiti bez obzira na moguće “manipulacije”.

Autor: Marko Majić

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *