Skresan rejting Kine sa stabilnog na negativan

Dodajte komentar

Agencija za rejtinge Mudiz danas je smanjila svoje izglede za kreditni rejting kineske vlade sa stabilnog na negativan, javlja Rojters.

Kao razlog naveo je niži srednjoročni ekonomski rast i kontinuirano smanjenje sektora nekretnina.

Mudiz je potvrdio dugoročni rejting Kine A1 u domaćoj i stranoj valuti i saopštio da očekuje da će godišnji rast BDP-a zemlje biti 4,0 odsto u 2024. i 2025. godini.

Promjena izgleda odražava sve veći broj dokaza da će vlasti morati da obezbijede finansijsku podršku lokalnim samoupravama i državnim firmama opterećenim dugovima, što predstavlja širok rizik po fiskalnu, ekonomsku i institucionalnu snagu Kine, navodi se u saopštenju Mudiza.

“Promjena izgleda takođe odražava povećane rizike u vezi sa strukturnim i upornim nižim srednjoročnim ekonomskim rastom i tekućim smanjenjem sektora nekretnina”, navodi Mudiz.

Druga po veličini svjetska privreda ove godine se borila da ostvari snažan oporavak nakon pandemije virusa kovid 19 jer su sve dublja kriza na stambenom tržištu, rizici od duga lokalnih vlasti, spor globalni rast i geopolitičke tenzije umanjili zamah. Nalet mjera podrške pokazao se samo umjereno korisnim, povećavajući pritisak na vlasti da uvedu više podsticaja.

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da je razočarano smanjenjem rejtinga Mudiza, dodajući da će ekonomija zadržati pozitivan trend oporavka. Takođe je rečeno da se rizici za imovinu i lokalne vlasti mogu kontrolisati.

Iako se vidi da je ekonomija na putu da postigne vladin godišnji cilj rasta od oko 5% ove godine, Mudiz očekuje da će godišnji ekonomski rast Kine usporiti na prosečnih 3,8% od 2026. do 2030. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *