Njemačke kompanije ne očekuju oporavak ekonomije

Dodajte komentar

Njemačke kompanije, koje se mjesecima bore sa visokom inflacijom, fluktuacijama cijena energije i geopolitičkim nestabilnostima, prilično su pesimistične kada je riječ o 2024. godini i ne očekuju oporavak, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Prema istraživanju Njemačkog ekonomskog instituta /IV/ u više od 2.200 firmi iz Kelna, samo 23 odsto kompanija je bilo optimistično u pogledu sljedeće godine, dok je 35 odsto imalo negativna očekivanja.

Institut je utvrdio da se situacija pogoršala posebno u građevinskom i industrijskom sektoru.

IV navodi da je dugi period otvaranja novih radnih mjesta u Njemačkoj vjerovatno došao do kraja za sada, pošto samo 20 odsto kompanija očekuje da će zaposliti više ljudi u narednoj godini u poređenju sa 35 odsto onih koje očekuju manje zapošljavanja.

Istraživanje je ukazalo na “nastavak ekonomskog šoka u Njemačkoj”, pri čemu su se poslovna očekivanja vratila na nivoe registrovane u jesen 2022. godine.

Istraživanje je pokazalo i posljedice po investicije: samo 27 odsto kompanija reklo je da sljedeće godine planira da investira više, dok 36 odsto planira da potroši manje.

(SRNA/Rojters)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *