Hoće li bitcoin nastaviti rast?

Dodajte komentar

Bitcoin, dominantna kriptovaluta, u ponedjeljak je premašio 42.000 dolara, dostigavši najvišu vrijednost u godini i naizgled nadmašivši nedavni niz skandala koji su snažno opteretili digitalnu imovinu.

Osjećaji ulagača postali su optimističniji posljednjih nedjelja, što je dovelo do porasta vrijednosti digitalnih tokena i dionica kripto kompanija. Oni koji ga podržavaju su posebno zainteresovani za potencijal regulatora da odobre fond kojim se trguje na kripto berzi, dajući ulagačima veću izloženost digitalnoj imovini bez punog rizika njihovog direktnog posjedovanja. Očekuje se da će Komisija za vrijednosne papire i berzu razmotriti prijave sljedeći mjesec.

Do sada ove godine bitcoin je porastao više od 150%, podižući druge tokene i igrače uz njega. Ethereum, sljedeća najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, napredovao je više od 80%, prenosi SEEbiz.

Coinbase (COIN), koji je imao ogromnu korist tokom burnih dana trgovanja zbog pandemije COVID-a, uživa u još jednom trenutku na suncu. Vrijednost dionica platforme narasla je više od četiri puta od početka godine. A Marathon (MARA), kompanija za digitalnu imovinu koja rudari kriptovalute, do danas je više nego utrostručila svoju cijenu dionica.

Markus Thielen, rukovodilac istraživanja na DeFi Research.com, nedavno je rekao za Yahoo Finance Live da bi odobrenja ETF-a mogla gurnuti cijenu bitcoina blizu 60.000 dolara, budući da investitori premještaju dio svojih sredstava u kriptovalute. Budući da institucionalni ulagači izdvajaju stotine milijardi u ETF-ove, čak bi i premještanje malog procenta tih sredstava značilo značajnu dobit, rekao je.

“Postoji oko 120 milijardi američkih dolara u ETF-ovima za plemenite metale u SAD-u, — što znači u zlatu i srebru — i ako samo prebacite 10-20% toga i prebacite ih u Bitcoin, imate nešto u rasponu od 25 milijardi dolara priliva”, rekao je Thielen.

Sve popularnije uvjerenje na Wall Streetu da je Fed vjerovatno završio sa svojom kampanjom stezanja kamatnih stopa, kao i smanjena potražnja, takođe podstiču rast kriptovaluta, rekao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *