CUP prihvatio poziv ministarke za sastanak, nosi joj na uvid pristupnice članstva koje generiše promet od tri milijarde eura

Dodajte komentar

Crnogorsko udruženje poslodavaca CUP sastaće se sjutra sa ministarkom rada i socijalnog staranja MRSS Naidom Nišić i dostaviće joj na uvid pristupnice članstva koje generiše promet od tri milijarde eura. To se navodi u reagovanju CUP-a povodom teskta portala CdM, pod naslovom, “Ministarstvo o reprezentativnosti poslodavačkih udruženja: CUP može da nam se obrati, UPCG legitiman predstavnik u Socijalnom savjetu”.

Iz CUP-a je ranije saopšteno da smatraju da su odluke koje donosi aktuelni Socijalni savjet u ovakvom sastavu nelegitimne imajući u vidu da je, kako su kazali, UPCG izgubila reprezentativnost po članu 198 Zakona o radu jer je najveći broj njenih članova je napustio i prešao u CUP. Tim povodom iz Ministarstva rada i socijalnog staranja u izjavi za CdM su naveli da im nije data mogućnost da preispituju status reprezentativnosti poslodavačkih udruženja, ali poručuju da ostaju otvoreni za saradnju i konstruktivni socijalni dijalog u cilju uspješne saradnje.

Danas je CUP-a poručeno da vjeruju da će MRSS doprinijeti usvajanju evropskih standarda i uvažiti regionalna i evropska iskustva da pluralizam poslodavačkih udruženja doprinosi snaženju socijalnog dijaloga i kreiranju boljeg poslovnog ambijenta.

“CUP će se odazvati pozivu ministarke Nišić i sa njom razgovarati 5. decembra na temu evropske prakse i iskustava u definisanju ovih pitanja. CUP želi da doprinese jačanju instituta socijalnog dijaloga jer predstavlja najjače poslodavačko udruženje čiji članovi generišu godišnji promet preko tri milijarde eura i zapošljavaju nekoliko desetina hiljada radnika. Očekivati je da MRSS prihvati evropsku praksu da se reprezentativnost udruženja mora obnavljati u kraćim vremenskim intervalima, tri do pet godina, i takva rješenja budu dio i naše legislative. Nijesu evropska iskustava da bilo ko može imati monopol i “vječnu” reprezentativnost. Zamislimo kakav bi podsmjeh izazvao zahtjev neke vlade da bez provjere na izborima želi da upravlja državom. CUP samo insistira da i Crna Gora usvoji norme i standarde koji su prisutni u EU i tako riješimo pitanja dokazivanja i obnavljanja reprezentativnosti”, naglasili su iz CUP-a.

Očekuju da će MRSS uvažiti pravne činjenice i jasne argumente da pitanja poslodavačkih udruženja ne mogu biti normirana podzakonskim aktom iz 2005. godine jer je taj akt suprotan Ustavu i važećem zakonu.

“Nadasve, poražavajuće je za čitavo društvo da primjenjujemo propise Državne zajednice Srbija i Crna Gora, države koja 18 godina ne postoji. Samo sa modernom evropskom legislativom možemo imati legitiman glas poslodavaca u socijalnom dijalogu, a ne da nam se dešava fingiranje socijalnog dijaloga gdje se na Socijalnom savjetu potpisuju kolektivni ugovori sa kojim većina privrednika nije upoznata i nije imala priliku da saopšti i artikulišu svoje interese. Za očekivati je da MRSS hitno predloži novu legislativu, obezbjedi pluralizam poslodavačkih organizacija, a ne očuvanje monopola koji traje 18 godina. Nadamo se da će ova Vlada odbaciti politiku prethodne, a to znači ignorisanje većine poslodavaca i njihovih legitimnih interesa. MRSS ima obavezu i zbog važnog poglavlja 19 u pregovaračkom procesu da ova bazična pitanja riješi u skladu sa evropskom praksom.”, ističu iz CUP-a.

CUP će na sjutrašnjem sastanku ministarki Nišić uručiti i kopiju pristupnica članova CUP kako bi, poručuju. na konkretan način dokazali njihovu snagu i uvjerili je da poslodavci koji kreiraju preko tri milijarde prometa moraju biti partner u socijalnom savjetu.

“Time ćemo, osim naše snage, jasno pokazati da je sadašnje stanje neregularno i neodrživo”, zaključuju u CUP-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *