Banke u Srbiji za devet mjeseci profitirale 865 miliona eura

Dodajte komentar

Banke u Srbiji su prošle godine ostvarile dobit od 742,4 miliona eura, skoro dvostruko više nego godinu ranije, a za devet mjeseci 2023. već su preskočile taj rezultat.

Prema kvartalnim finansijskim izveštajima banaka za devet mjeseci ove godine 20 banaka koje posluju u Srbiji imaju zbirnu dobit od 865 miliona uvra, piše Beta pozivajući se na Danas. Rast kamatnih stopa, učinio je bankarstvo vanredno profitabilnim poslom u poređenju sa periodom kada su kamatne stope bile na istorijskim minimumima, navodi beogradski dnevnik.

Na početku 2022. godine eurobor je bio negativan,  minus 0,5 odsto, dok je danas na nivou višem od četiri odsto, slično kao u vrijeme svjetske finansijske krize.

Najvažniji izvor prihoda banaka ove godine su kamate. Neto prihod od kamata (prihodi od kamata umanjeni za rashode na kamate) na nivou cijelog sektora od januara do kraja septembra iznosio je više od 1,4 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija dostigli su takođe značajnih 488 miliona eura.

Ukrupnjavanje koje se odvija u bankarskom sektoru proteklih godina donelo je povećanje koncentracije aktive i profita u nekoliko najvećih banaka.

Najveća banka na tržištu i nakon tri kvartala 2023. bila je Intesa sa aktivom od 7,3 milijarde eura i učešćem od 14,97 odsto na tržištu. Druga je mađarska OTP banka, nastala pripajanjem Societe Generale i Vojvođanske banke, sa imovinom od 6,75 milijardi eura ili 13,87 odsto tržišta. Iako su i dalje tehnički odvojene banke, AIK i Eurobank Direktna, koju je preuzela bankarska grupacija Miodraga Kostića, zajedno su izbile na treće mjesto sa aktivom od 6,6 milijardi eura što se preslikava u 13,6 odsto tržišnog učešća.

Ovo je prvi put da je jedna domaća privatna banka među najvećim bankama na tržištu od Drugog svjetskog rata, naveo je Danas.

Na četvrtom mjestu po tržišnom učešću je austrijska Raifeissen banka sa 5,7 milijardi eura aktive koja je više od 20 godina poslovala na tržištu organski rastući da bi prošle godine preuzela poslovanje Credit Agricol banke u Srbiji.

Peta po veličini banka je Unicredit sa imovinom vrijednom 5,1 milijardu eura dok je na šestom mjestu NLB Komercijalna banka sa 4,8 milijardi eura aktive.

Ovih šest banaka kontroliše blizu 75 odsto aktive bankarskog sektora u Srbiji. Ako bi se ovoj grupi priključila državna Poštanska štedionica koja ima aktivu od četiri milijarde eura, grupa od sedam najvećih banaka upravlja sa skoro 83 odsto aktive.

Pet najvećih banaka je imalo 72 odsto ukupne dobiti bankarskog sektora.

Jedina banka koja je u ovom periodu radila sa gubitkom je i najmanja banka na tržištu Mirabank sa gubitkom od 515.000 eura. Ova banka je i prošle godine, za prvih devet mjeseci, dok su se ostali „kupali“ u parama, ostvarila gubitak od 4,5 miliona eura.

Na putu bankarskog sektora do dobiti od milijardu eura ove godine čini se da jedino mogu da se ispreče mjere NBS. U septembru je Narodna banka Srbije ograničila kamatne stope na stambene kredite vezane za eure, a skoro istovremeno je povećala obaveznu rezervu banaka.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *