Bitcoin iznad 40.000 dolara

Dodajte komentar

Bitcoin je danas prvi put ove godine premašio granicu od 40.000 dolara u Aziji, podstaknut iščekivanjem odobrenja bitcoin fonda kojim se trguje na berzi i opkladama na smanjenje kamatnih stopa u SAD-u.

Najveća svjetska kriptovaluta porasla je u ponedjeljak u Aziji za više od 4%, na najviši nivo u 19 mjeseci i trgovala se čak do 41.520 dolara u 12.30 ujutro ET, na temelju podataka Coin Metricsa. Ovo je prvi put od maja 2022. da je bitcoin probio nivo od 40.000 dolara, prema LSEG-u. Bitcoin je sada porastao za više od 145% u odnosu na početak godine.

Ovo dolazi nakon što su skandali potresli tržište, uključujući kolaps kripto berze FTX u novembru prošle godine. Prošlog mjeseca, osnivač FTX-a, Bankman-Fried, proglašen je krivim za svih sedam kaznenih prijava podignutih protiv njega u vezi s propašću njegovog kripto carstva.

“Sada kada je 40.000 dolara ponovno pregledano prvi put u gotovo 19 mjeseci, čini se da su 48.000 i 52.000 dolara sljedeće značajne prekretnice”, rekao je Antoni Trenchev, suosnivač kompanije za digitalnu imovinu Nexo.

CNBC je prošle sedmice javio da su se zvaničnici američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) i berze sastali s predstavnicima Grayscalea, BlackRocka i Nasdaqa. U dopisu je SEC rekao da se u četvrtak sastao s Grayscaleom o potencijalnoj konverziji Grayscale Bitcoin Trusta u ETF. SEC je prethodno blokirao ovaj potez, ali je Grayscale osporio tu odluku na sudu i pobijedio.

To je povećalo povjerenje na tržištu da bi bitcoin ETF mogao na kraju biti odobren, poguravši cijenu najveće svjetske kriptovalute.

“Koliko brzo će Bitcoin marširati prema 50.000 dolara moglo bi zavisiti od toga kada će spot-Bitcoin ETF biti odobren, a čak ni tada nema jamstva da će dugo očekivani potez SEC-a staviti raketni skok ispod cijene”, rekao je Trenchev.

Tokom razgovora uz vatru 1. decembra, predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je da je sada prerano govoriti o smanjenju kamatnih stopa i da će centralna banka “držati restriktivnu politiku” sve dok kreatori politike ne budu sigurni da se inflacija čvrsto vraća na 2% , prenosi seebiz.eu.

“Kao većina prognozera, moji kolege i ja predviđamo da će se rast potrošnje i proizvodnje usporiti tokom sljedeće godine, kako učinci pandemije i ponovnog otvaranja blijede i kako restriktivna monetarna politika opterećuje agregatnu potražnju”, rekao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *