Manjak radnika u ključnim sektorima košta Njemačku dva odsto BDP

Dodajte komentar

Polovina njemačkih kompanija teško pronalazi radnike, utvrdila je Privredna i industrijska komora DIHK u najnovijem istraživanju, upozorivši da nestašica radne snage ugrožava konkurentnost privrede.

Udio firmi koje teško pronalaze radnike blago je smanjen, sa januarskih 53 na 50 odsto, utvrdio je DIHK, ali problem je nestašica radne snage u sektorima koji bilježe visoke stope rasta i zahtevaju visoko kvalifikovane radnike.

„Situacija s kvalifikovanom radnom snagom i dalje je kritična“, rekao je zamenik izvršnog direktora DIHK Achim Dercks u izvještaju „Uska grla u ponudi stručne radne snage ugrožavaju uspeh u ključnim tehnologijama“.

U njemačkoj privredi u cjelini, prema aktuelnim procjenama, nepopunjeno je 1,8 miliona radnih mjesta.

„To znači da će ove godine biti izgubljeno više od 90 milijardi evra dodate vrednosti“, naglasio je Drecks, upozorivši da brojka odgovara više od dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Istraživanje je pokazalo da 80 odsto kompanija očekuje negativne posljedice nedostatka radne snage.

Njih 16 procenata će biti prisiljeno da manje ulažu u Njemačku, posebno u sektorima mašinogradnje i proizvodnje automobila, ali medicinske tehnike i uređaja za obradu podataka.

Svjesna problema, njemačka vlada usvojila je ove godine novi zakon kako bi pomogla stranim radnicima da se nastane u Nemačkoj.

Više od polovine firmi smatra zapošljavanje stranih i kvalifikovnih radnika mogućim rješenjem problema nestašice radne snage, pokazalo je istraživanje.

(Poslovni dnevnik)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *