Wall Street: Dow Jones uzletio na ovogodišnji rekord

Dodajte komentar

Dow Jones Industrial Average ojačao je u četvrtak na novi ovogodišnji rekord, budući da su novi podaci o inflaciji i snažna zarada Salesforcea ograničili najbolji mjesec ove referentne vrijednosti od oktobra 2022.

Dow je skilio za 520 bodova, ili 1,47%, na 35.950,89, nadmašivši svoju prethodnu najvišu vrijednost u godini u avgustu. S&P 500 dodao je 0,4% na 4.567,80 i Nasdaq Composite bio je oko 0,2% niži na 14.226,22 jer su ulagači ostvarili dio dobiti u dionicama Big Tech-a koje su dovele do povratka u novembru.

Dow zaključuje novembar s porastom od 8,9%, prekidajući svoj tromjesečni gubitnički niz. S&P 500 porastao je 8,9% u novembru, dok je Nasdaq napredovao 10,7%. Oba indeksa imala su najbolju mjesečnu izvedbu od jula 2022. S&P 500 i Nasdaq Composite trgovali su se oko 1% dalje od svojih najviših vrijednosti u 2023.

“Mnogo toga što smo vidjeli u novembru samo je spoznaja da je ekonomija još uvijek dobra, da su potrošači otporni i da je Fed na čekanju, više nego išta drugo”, rekao je Chris Zaccarelli, glavni direktor za investicije u Independent Advisoru Savez. “Pod pretpostavkom da ti uslovi ostanu od sada do kraja godine – što je naš najvjerojatniji scenario – mislimo da će tržište nastaviti rasti.”

“Za 2022. proveli smo toliko vremena razmišljajući o tome što bi moglo poći po zlu, a stvarno nismo potrošili nimalo vremena razmišljajući o tome što bi moglo poći kako treba. 2023. je priča o tome da mnoge stvari idu kako treba,” dodao je Zaccarelli.

Vodeća u porastu Dow-a u četvrtak je kompanija za softver u oblaku Salesforce, koja je skočila 9,4% zahvaljujući zaradi i prihodima koji su bili bolji od očekivanih za treće fiskalno tromjesečje. Salesforceovo poslovanje s podacima u oblaku, čiji su prihodi porasli za 22% u odnosu na prethodnu godinu, i njegov proizvod vještaćke inteligencije Einstein GPT stajali su iza pozitivnog izvještaja. Zdravstvene kompanije UnitedHealth Group, Johnson & Johnson, Merck i Amgen takođe su zaslužni ua skok indeksa.

Podaci objavljeni rano u četvrtak pokazali su da je indeks cijena izdataka za ličnu potrošnju — omiljeno mjerilo inflacije Federalnih rezervi — porastao za 3,5% na godišnjem nivou, što je usporavanje u odnosu na godišnji porast od 3,7% u prethodnom mjesecu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *