Film nedjelje: HSBC, nedodirljivi titan globalnih finansija

Dodajte komentar

Filmski redatelj koji stoji iza filma ‘Goldman Sachs: Banka koja vlada svijetom’ donosi novu priču o korupciji unutar jedne od vodećih svjetskih finansijskih institucija – HSBC-a.

Da je HSBC suvereni entitet, bio bi peta najveća ekonomska sila u svijetu. Nastao tokom vrhunca trgovine opijumom kako bi Britanskom Carstvu olakšao pristup kineskom tržištu, HSBC je stvorio mrežu bez premca za omogućavanje kretanja nezakonitih sredstava širom svijeta. Od utaje poreza do pranja novca za kriminalne sindikate i mešetarenje valutama, ova je banka bila uključena u niz nedopuštenih aktivnosti.

Godine 2012. HSBC se suočio s neposrednom prijetnjom gubitka licence za rad u Sjedinjenim Američkim Državama zbog umiješanosti u pranje novca za meksičke i kolumbijske narkokartele. Podignuta je krivična prijava, a najviši rukovodioci HSBC-a pozvani su pred odbor Senata. Međutim, ključni preokret dogodio se kada je George Osborne, tadašnji ministar finansija Ujedinjenog Kraljevstva, došao do svog američkog kolege i predsjednika Federalnih rezervi, pozivajući ih da banci progledaju kroz prste. Osborne je tvrdio da bi ozbiljne posljedice za HSBC mogle nepovoljno uticati na globalnu finansijsku i ekonomsku stabilnost. Njegovo uvjerljivo pismo je uspjelo, što je dovelo do kazne od 2 milijarde eura za HSBC – iznos koji je jednak jednomjesečnoj dobiti.

Kako se epicentar međunarodnih financija pomiče prema Aziji, HSBC se nalazi u dobroj strateškoj poziciji. Djelujući kao najkineskija među zapadnim bankama i najevropskija među kineskim bankama, HSBC uživa zaštitu Londona i podršku Pekinga. Pitanje je: ko bi se usudio to da ospori?

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *