Spoljnotrgovinska razmjena: Uvoz porastao 7,8 odsto, izvoz manji za 6,6 odsto

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za do kraja oktobra iznosila je 3,7  milijardi eura, pokazuju preliminarni podaci Monstata. To, kako su naveli, ukazuje na rast 5,4% u odnosu na isti period lani.

Izvoz robe imao je vrijednost od 538,4miliona eura i za 6,6% je manji u odnosu na uporedni period prošle godine. S druge strane, uvoz je porastao 7,8% i iznosi 3,17 milijardi eura.

– Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17% i manja je u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iznosila 19,6% – naveli su iz Monstata.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 221,1 miliona eura, a koje čine električna energija sa 190,1 miliona eura i ostalo.

– Kada je riječ o uvozu, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 717,2 miliona eura, i to drumska vozila 262,7 miliona i ostalo – stoji u saopštenju.

Srbija je bila najveći spoljnotrgovinski partner, pa je Crna Gora u ovu zemlju izvezla robu u vrijednosti od 145 miliona eura, dok je iz nje uvezla robu vrijednu 553,6 miliona.

Kada je riječ o izvozu, na drugim mjestu se našla Bosna i Hercegovina sa 65,4 miliona eura, a na trećam Slovenija sa 61,8 miliona.

– Ako govorimo o uvozu, Crna Gora je iz Kine uvezla robu vrijednu 352,8 miliona eura, dok se na trećoj poziciji našla Njemačka sa 297,6 miliona – saopšteno je.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *