Bitcoin na godišnjem maksimumu

Dodajte komentar

Cijene kriptovaluta oporavile su se od velikog pada početkom nedjelje, a bitcoin je u petak dostigao novi rekord za 2023. Bitcoin je u petak skočio 1,42% na 37.862,76 USD prvi put od svibnja 2022., prema Coin Metricsu. Na putu je da na kraju nedjelje poraste za 3,9%. Coin Metrics mjeri nedjelju u kripto valutama, kojima se trguje 24 sata dnevno, od 16:00. ET određenog petka u isto vrijeme sljedećeg petka.

U međuvremenu, ether se pomjerio natrag iznad ključne psihološke granice od 2000 USD, zadnje trgovanje 1,8% više na 2104,14 USD. Drugi po veličini token po tržišnoj kapitalizaciji nadmašuje kripto tržište ove nedjeje, na putu da završi s više od 8%.

Solana, koja ima znatno bolji učinak u ovoj godini – porast od više od 476% u poređenju s bitcoinovim 130% – zaostaje za glavnim tokenima ove nedjeje.

Ulagači su preživjeli kraj vladavine Changpenga “CZ” Zhaoa na najvećoj svjetskoj berzi, Binanceu, nakon što je ranije ove nedjelje pristao da prizna krivicu po saveznim optužbama koje je pokrenulo Ministarstvo pravosuđa SAD-a. Vijest je stigla manje od mjesec dana nakon što je osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried proglašen krivim u saveznom suđenju za prevaru i zavjeru.

Dok Binance služi kao najznačajniji fond likvidnosti za kripto trgovanje, mnogi vide nagodbu berze kao neophodan razvoj kako bi se omogućilo kripto industriji — koja se još oporavlja od FTX-ovog kolapsa 2022. — da krene naprijed. Nakon što je istraga Binancea razriješena, neki kažu da bi to čak moglo otvoriti put za odobrenje bitcoin ETF-a, za koji mnogi ulagači očekuju da će biti glavni katalizator koji će bitcoin poslati do velikih novih vrhunaca.

Trgovci takođe analiziraju zapisnik s posljednjeg sastanka Federalnih rezervi, koji je takođe objavljen na dan nagodbe na Binanceu i pokazao je da su zvaničnici izrazili malo apetita za smanjenjem kamatnih stopa u skorije vrijeme, prenosi Seebiz.eu.

Coinbase, glavni konkurent Binanceu, takođe je dostigao najvišu vrijednost od 116,94 USD po prvi put takođe od maja 2022. Posljednji put trgovao se više za 5,4% na 115,14 USD.

Bitcoin proxy Microstrategy porastao 2,4 posto. Bitcoin rudari su takođe skočili. Najveće dobitke ostvarili su Iris Energy i CleanSpark, koji su napredovali 12%, odnosno 14,8%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *