Ko je Sašo Berger, novi predsjednik Uprave Petrola

Dodajte komentar

Sašo Berger juče je postao novi predsjednik Uprave Petrola nakon iznenadn ostavke Nade Drobne Popović.

Berger (rođen 1966.), od septembra ove godine u Upravi je zadužen za prodaju poslovnim korisnicima i javnom sektoru, električnu energiju i prirodni gas te informatiku.

Diplomirani ekonomista prije dolaska u Petrol bio je predsjednik uprave S&T Slovenije, a pripajanjem ove kompanije Iskratelu preuzeo je vođenje Kontrona kao glavni direktor te imenovan izvršnim potpredsjednikom Kontron grupe.

Nadzorni odbor društva imenovao je Sašu Bergera, člana Uprave zaduženog za prodaju poslovnim korisnicima i javnom sektoru, električnu energiju i prirodni plin te IT, novim predsjednikom Uprave na mandat od pet godina.

Osim Saše Bergera, u upravi kompanije ostali su članovi uprave Matija Bitenc, Marko Ninčević i Jože Smolič te radnički direktor Zoran Gračner.

Predsjednik nadzornog odbora Janez Žlak zahvalio je Nadi Drobne Popović na izvrsnom vođenju kompanije. Kada je Saša Berger imenovan za novog prdsjednika uprave, Janez Žlak izrazio je povjerenje u njegove stručne i menadžerske sposobnosti. Istakao je kako Sašo Berger ima bogato iskustvo i duboko razumije kako za kompaniju tako i grupu Petrol kao i njeno djelovanje, zbog čega ga je nadzorni odbor prepoznao kao izvrsnog kandidata za dalje usmjeravanje Petrola na put održivog rasta i energije.

Upravu Petrola 2019. godine preuzela je Nada Drobne Popovič, Te se godine nadzorni odbor pod njenim rukovodstvom razišao s tadašnjom upravom pod rukovodstvom Tomaža Berločnika, a privremena predsjednica uprave postala je Nada Drobne Popovič. U januaru sljedeće godine nadzorni odbor dodijelio joj je puni mandat predsjednice uprave.

Nada Drobne Popovič ostala je na čelu Petrola i nakon što je Janševa vlada 2020. obnovila nadzorni odbor. Aktualna Golobova vlada nije uspjela sa smjenama u nadzornom odboru jer SDH na skupštini nije skupio dovoljno glasova za prijevremenu smjenu Aleksandra Zupančiča, inače bivšeg šefa kabineta ministra zaštite okoline Andreja Vizjaka, prenosi SEEbiz.

Nadzorni odbor Petrola tako i dalje vodi Janez Žlak, bivši predsjednik uprave Slovenskog državnog holdinga za vrijeme Janševe vlade. Predstavnici kapitala u nadzornom odboru su i Borut Vrviščar i Mladen Kaliterna, koji pripadaju krugu dioničara Daria Južne, Mario Selecky iz češko-slovačke grupe J&T te Alenka Urnaut i Aleksander Zupančič.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *