ECB: Financijska stabilnost banaka eurozone i dalje je krhka

Dodajte komentar

Banke u eurozoni i dalje su osjetljive na spoljne šokove, objavila je u srijedu Evroska centralna banka na predstavljanju svog polugodišnjeg pregleda finansijske stabilnosti.

“Slabi ekononomski izgledi zajedno s posljedicama visoke inflacije opterećuju sposobnost ljudi, kompanija i vlada da servisiraju svoj dug”, rekao je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos.

“Ključno je da ostanemo na oprezu dok ekonomija prelazi u okruženje viših kamatnih stopa u kombinaciji s rastućim nesigurnostima i geopolitičkim napetostima.”

Finansijske institucije imale su koristi od brzog rasta kamatnih stopa od jula2022. jer zarađuju novac od viših kamatnih stopa i same primaju kamate kada polažu novac kod ECB-a.

Međutim, banke u Njemačkoj, na primjer, imaju mnogo dugoročnih zajmova s relativno niskim kamatama u svojim knjigama, a potražnja za novim finansiranjem ima tendenciju pada posljednjih mjeseci. Na tržištima nekretnina zaokret u kamatnim stopama zaustavio je višegodišnji rast cijena, a viši troškovi finansiranja postaju teret za poslovne nekretnine.

Banke u eurozoni “vide dobitke profitabilnosti od rastućih kamatnih stopa, ali se suočavaju s problemima zbog viših troškova finansiranja, pogoršanja kvaliteta imovine i nižih obima kreditiranja”, izvijestio je ECB.

Sve u svemu, bankarski sistem eurozone je “u dobroj poziciji da izdrži ove rizike”.

Međutim, ECB vjeruje da bi nedavno povećane rezerve kapitala, na primjer za moguće zastoje na tržištima nekretnina, trebalo zadržati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *