NLB Banka obilježila Međunarodni dan djeteta donacijom Institutu za bolesti djece

Dodajte komentar

Na Međunarodni dan djeteta, NLB Banka AD Podgorica uručila je Institutu za bolesti Djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore medicinsku opremu ukupne vrijednosti 50.000 €, od kojih je 40.000 € opredijeljeno za Odjeljenje za dječiju urologiju, dok preostalih 10.000 € Centru za autizam. Posebno je važno istaći da će ova donacija biti prekretnica u liječenju najmlađih pacijenata sa urološkim problemima.

Martin Leberle, predsjednik Upravnog odbora NLB Banke, kazao je ovim povodom da je briga za društvenu zajednicu suštinska i temeljna vrijednost njihove banke.

„Ovo je dan kada sam, zajedno sa mojim kolegama, najponosniji što smo uspješni bankari. Jer povjerenje naših klijenata i način na koji upravljamo našom bankom omogućavaju nam da napravimo razliku i da pomognemo da sačuvamo i unaprijedimo život naših najmlađih i najugroženijih.

Svjesni smo važnosti sveobuhvatne brige i podrške djeci sa zdravstvenim problemima i želimo da poručimo našim malim herojima da nisu sami.

Zadovoljstvo nam je što smo u mogućnosti da Odjeljenju dječje urologije Instituta za bolesti djece doniramo vrijedan urodinamski aparat, koji će donijeti prekretnicu u liječenju djece sa urološkim tegobama. Pored toga, obezbijedili smo bolje uslove za liječenje i rad sa djecom iz Centra za autizam „Ognjen Rakočević“, donirajući aparat za elektrostimulaciju Endomed 484, didaktički materijal i edukativne igračke.

Donirana sredstva su dio kontinuirane pomoći koju NLB Banka ove godine pruža za potrebe institucija i građana i veoma smo ponosni što su usmjerena tamo gdje je najpotrebnije”, istakao je Leberle.

 Dr Ljiljana Radulović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore, zahvalila se NLB Banci, koja je, kako je kazala, “pokazala i ovog puta društvenu odgovornost i ne samo izuzetnu posvećenost crnogorskom zdravstvu, već i veliko razumijevanje i empatiju prema potrebama najmlađih pacijenata i njihovih porodica”.

“Moram naglasiti da ovo nije prva donacija NLB Banke našoj ustanovi i vjerujem da je ovo put koji ćemo ići i ubuduće”, navela je ona i dodala da je NLB Banka prepoznala važnost ulaganja u zdravstvo, jer je, pored svoje osnovne djelatnosti, pokazala da je pouzdan partner u izgradnji bolje i zdravije budućnosti za sve građane Crne Gore.

“Ne radi se samo o materijalnom značaju ove donacije, već ovo predstavlja i simboličku posvećenost NLB Banke radi unapređenja zdravstvenog sistema Crne Gore”, naglasila je dr Radulović zahvaljujući NLB Banci i svim pojedincima i timovima koji su doprinijeli da se realizuje jedan ovakav poseban izvanredan gest.

“Ova donacija predstavlja primjer kako zajednička saradnja i napor između privatnog i javnog sektora uvijek doprinosi promjenama i unaprjeđenju života svih naših građana. Neka ova donacija bude podstrek, ne samo za vaše buduće postupke, već i za ostale ustanove, kao zajednički napor koji drastično može da promijeni i rad, aIi i život stanovnika Crne Gore”, zaključila je dr Radulović.

Dr Velibor Majić, direktor Instituta za bolesti djece, naglasio je da sam aparat za urodinamsku dijagnostiku kod djece, u vrijednosti preko 35.000 €, do sada Crna Gora nije imala i da su djeca za ovaj vid ispitivanja slata u centre u region.

“U današnje vrijeme, praktično je nemoguće adekvatno liječenje uroloških pacijenata bez urodinamike, tako da ovaj aparat pokreće jednu novu epohu u liječenju naših najmlađih pacijenat”, istakao je dr Majić.

“Imamo već obučen tim i već sjutra će dr Marić i njena ekipa uraditi prvu urodinamiku a vjerujem da će to ubuduće ići svojim ustaljenim tokom i da naši pacijenti više neće morati da odlaze u centre van Crne Gore”, najavio je dr Majić ističući da naši najmlađi pacijenti su i pored dobijenog uputa morali da čekaju nekoliko mjeseci pa i do pola godine u regionalnim centrima da bi uradili ovu dijagnostičku metodu.

“To ispitivanje sada i za pola godine nije isto, tako da osim uštede za zdravstveni sistem, uradićemo puno i na smanjenju slanja i maltretiranja tih pacijenata, dakle, od materijalnih do emotivnih, koji su takođe bitni kada su u pitanju najmlađi pacijenti”, istakao je dr Majić.

“Ja se nadam da će ova praksa da se nastavi i da će i druge odgovorne kompanije slijediti NLB Banku jer je današnja medicina vrlo skupa i zahtijeva mnogo sredstava što sama država nije u mogućnosti da isprati, tako da nam je jako bitno da postoje društveno dogovorne kompanije koje nam mogu pomoći da pružimo najbolje našim najmlađim pacijentima. Oni su budućnost Crne Gore i svake zemlje” naglasio je dr Majić.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *