EBRD, EU i Austrija podstiču zelene investicije u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz podršku Evropske unije i Austrije, podstiče ulaganje u energetsku efikasnost u Crnoj Gori kroz kredit od 2 miliona eura za NLB banku AD Podgorica, koji je namijenjen za dalje kreditiranje vlasnika stambenih objekata.

Sredstva su obezbijeđena kroz Program za finansiranje zelene ekonomije (GEFF), koji podržava investicije u zelene tehnologije visokih performansi, materijale i rješenja za stambene zgrade u privatnom vlasništvu. Vlasnici stambenih jedinica koji su korisnici ovog kredita dobijaju pomoć u identifikaciji i kupovini opreme za uštedu energije, kao što su izolacija, prozori, toplotne pumpe i solarni paneli koji će smanjiti emisiju gasova staklene bašte, smanjiti troškove energije i poboljšati kvalitet njihovog života. Oni mogu dobiti tehničku pomoć i podsticajna plaćanja do 20 odsto vrijednosti kredita nakon uspješnog instaliranja.

EU i bilateralni donatori obezbjeđuju sredstva kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) kao dio Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP). Austrijsko savezno ministarstvo finansija obezbjeđuje dodatna sredstva za tehničku pomoć.

Remon Zakaria, šef kancelarije EBRD-a za Crnu Goru, je rekao: „Veoma nas raduje što ćemo zajedno sa našim komercijalnim i institucionalnim partnerima, za vlasnike stanova u stambenim zgradama širom zemlje povećati mogućnosti zelenih ulaganja. Stambene zgrade predstavljaju značajan izvor emisije CO2 – zato će naša sredstva napraviti značajnu pozitivnu razliku za građane Crne Gore, njihove troškove vezane za električnu energiju i ujedno doprinijeti zaštiti životne sredine u zemlji.”

Ingve Engstroem, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, je rekao: „Ulaganje u energetsku efikasnost je nešto gdje su svi na dobitku. Poboljšava životnu sredinu, smanjuje troškove grijanja zimi i hlađenja ljeti, zgrade dobijaju na vrijednosti i pružaju veći komfor, a uštede će vratiti kredit. Drago nam je što možemo podržati privatne investicije korisnika bespovratnim sredstvima EU kako bismo program učinili još privlačnijim za građane.

Martin Leberle, predsjednik NLB Banke AD Podgorica, je rekao: „Srećni smo što radimo sa našim institucionalnim partnerima kako bismo našim klijentima obezbijedili nove mogućnosti finansiranja za poboljšanje energetske efikasnosti. To će osigurati da vlasnici stambenih jedinica imaju neophodna finansijska sredstva za važne investicije, sa pozitivnim uticajem na našu životnu sredinu. Na taj način će obezbijediti udobnije domove, a mi zajedno gradimo zeleniju zemlju.”

EBRD je glavni institucionalni investitor u Crnoj Gori. Do danas je Banka investirala 800 miliona eura kroz 86 projekata u zemlji.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *