HSBC pokreće usluge čuvanja za tokenizirane hartije od vrijednosti

Dodajte komentar

HSBC je u sredu najavio da će ponuditi usluge čuvanja tokenizovanih hartija od vrijednosti, čime će britanska banka biti najnovija velika institucija koja je prihvatila digitalnu imovinu.

HSBC koristi tehnologiju švajcarske kripto kompanije Metaco, koju je nedavno kupio blockchain startup Ripple, za čuvanje obveznica i drugih vrijednosnih papira.

U saopštenju za štampu banka je rekla da će usluga nadopuniti platformu HSBC Orion za izdavanje digitalne imovine, kao i nedavno pokrenutu ponudu za tokenizirano fizičko zlato.

HSBC će koristiti Harmonize, Metacovu platformu za institucije, koja “pomaže da objedini sigurnost i upravljanje operacijama digitalne imovine”, navodi se u saopštenju za javnost.

HSBC je posljednja institucija koja je prihvatila čuvanje digitalne iovine, nakon što je američki bankarski div BNY Mellon najavio sličan potez 2021. godine.

Tokenizirani vrijednosni papiri učinkovito su regulisana imovina, poput obveznica i dionica, u obliku tokena izdatih na blockchainu.

S druge strane, blockchain se može smatrati zajedničkom knjigom u kojoj se imovina digitalno bilježi. Tehnologija je poslužila kao temelj na kojem je bitcoin izgrađen, ali njegove primjene u svijetu bankarstva vrlo su različite od onih bitcoina i drugih kriptovaluta.

U slučaju banaka, te institucije koriste blockchain za plaćanja, trgovinu i druge svrhe, često bez uključenog digitalnog tokena. Banke pronalaze korisnost u tokenima digitalizacijom dionica, obveznica i druge imovine, piše SEEbiz.eu.

HSBC “vidi sve veću potražnju za čuvanjem i upravljanjem fondovima nad digitalnom imovinom od strane menadžera imovinom i vlasnika imovine, kako ovo tržište nastavlja da se razvija”, rekao je Zhu Kuang Lee, glavni službenik za digitalne podatke, podatke i inovacije za usluge hartija od vrijednosti u HSBC-u, u izjavi.

Izvršni direktor Metaca, Adrien Treccani, rekao je CNBC-u putem e-pošte da partnerstvo pojačava “kontinuirani zamah u radu s vrhunskim finansijskim institucijama”.

“Finansijske institucije su spremne da prošire pilotprojekte za digitalne imovine na slučajeve stvarne upotrebe oko čuvanja, izdavanja, trgovanja i poravnanja tokenizovane imovine, čime se otvaraju ekonomske koristi i novi tokovi prihoda.”

Ovo označava još jedan korak HSBC-a prema prihvatanju digitalne imovine. Banka, koja globalno posjeduje oko 3 triliona dolara imovine, već dopušta svojim klijentima u Hong Kongu trgovanje bitcoinom i ether fondovima kojima se trguje na berzi.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *