Očekujem ubrzanje transformacije IRF-a u razvojnu banku

Dodajte komentar

Direktorica Investiciono razvojnog fonda (IRF) Irena Radović istakla je da nakon sastanka sa novim premijerom Milojkom Spajićem ima pozitivne utiske i očekuje da će nova Vlada ubrzati neke procese koji će poboljšati privredni ambijent u Crnoj Gori, a posebno aktivnosti na transformaciji IRF-a u crnogorsku razvojnu banku.

Kako je kazala gostujući u Jutarnjem programu TVCG, premijer je postavio vrlo ambicioznu agendu.

“Razgovarali smo o potrebi zelene tranzicije, o ubrzavanju aktivnosti Vlade u procesu transformacije IRF u crnogorsku razvojnu banku. To je obaveza krovne institucije Ministartva finansija i u ovoj fazi radimo na zakonu koji će biti upodobljen sa evropskim praksama, odnosno razvojnim bankama EU. Da se pohvalimo, iako nijesmo punopravna članica, prvi smo sa Zapadnog Balkana postali član Udruženja razvojnih banaka EU u julu ove godine, što znači puno u ovom procesu”, kazala je Radović.

Očekuje da će proces transformacije pomoći slovenačka i njemačka razvojna banka.

Napominje da je Spajićeva agenda za naredni period pozitivna u smislu proaktivnijeg finasijskog odnosa i države i IRF za izdavanje zelenih obveznica i implementacije standarda koji će dati kvalitetniju crnogorsku privredu.

“Državna razvojna institucija treba sa svim institucijama i upravama u državi da napravi otporniji ambijent na krize, a pokazalo se u pandemiji da smo otporni. Treba raditi na tome i na konkurentnost naših privrednih subjekata i sa novom vladom očekujem još aktivnosti u tom pravcu. U posljednje dvije godine što se tiče IRF-a, pokazali smo da je napravljen značajan iskorak”, poručila je Radović.

Radović je nedavno uvrštena i među 100 globalnih liderki svijeta na samitu grupe G 100. Kako objašnjava, platforma G 100 je kompatibilna i blisko sarađuje sa G7 i G20.

“Moj primarni interes je ekonomija, financije, održivi razvoj i zaista prilika da komunicirate sa svjetskim liderima i izaslanicima, predstavnicima vlada i država u okviru ove grupe. Tako da vjerujem da se otvara prostor, da Crna Gora bude prepoznatljivija na međunarodnom ekonomskom i finansijskom planu i da prosto budemo proaktivni u cijelom globalnom kontekstu”, kazala je Radović.

Ističe da je za kvalitetnog lidera potrebna posvećenost, upornost, vizija i dobar tim.

Radović će biti na čelu radne grupe za finansijsku inkluziju i za korporativno upravljanje, čemu je kaže doprinijela inicijativa Investiciono-razvojnog fonda za uključivanje žena u odbore, odnosno manje zastupljenog pola u odbore direktora velikih privatnih i javnih preduzeća koji su ne samo afirmisali na nivou Crne Gore, već polako počeli da prelivaju na region.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *