Novi rast najjače kriptovalute uzburkao tržište: Bitkoin isplativija investicija od nekretnina

Dodajte komentar

Nedavni rast bitkoina i njegova cijena od preko 32.000 eura, ponovo je podstakao ulagače da se okrenu investicijama na kriptoberzi, čime se najjača kriptovaluta ponovo vratila na velika vrata popularnih investicija.

Da li je pravi trenutak za ulaganje, pitanje je i dalje otvoreno, mada analitičari ističu da bi ukoliko se ostvare najave da neki od najvećih investicionih fondova ulože sredstva u kriptovalute, to moglo da dovede do pravog buma i novog skoka vrijednosti.

Analitičar kriptotržišta Novak Svrkota navodi da je kupovina bitkoina u ovom trenutku prilika da se iz “srednje u višu klasu” preskoči bez puno muke.

– Definitivno jedan bitkoin se može trenutno kupiti za vrijednost novog automobila, i za daleko manje novca nego što sada košta prosječan stan. Takva investicija bi za recimo pet ili šest godina mogla biti vrijedna više stotina hiljada eura, a nijedan stan ili akcija neće imati takav rast – ističe Svrkota.

Prema njegovim navodima, broj bitkoina je oko 21 milion, ali i da je izgubljeno oko tri do četiri miliona, što znači da postoji oko 17 miliona.

– Na berzama je svega oko pet odsto, što znači da ukoliko uđe i mala količina sredstava, cijena će morati da ide na gore. Jedino što može dovesti do pada je recesija. Ukoliko dođe do recesije u SAD može se očekivati da padne vrijednost svega, što bi bio idealan trenutak za kupovinu – navodi Svrkota.

Bitkoin je u poslednje dvije godine rastao i padao, a u novembru 2021. godine dostigao je svoju rekordnu vrijednost od oko 70.000 dolara. Nakon toga postepeno je padao, u jednom trenutku njegova vrijednost je bila ispod 20.000, ali se u međuvremenu oporavio.

Dodatan podstrek mogućem rastu najvrednije kriptovalute dale su najave da će neki od najvećih investicionih fondova na svijetu ulagati u kriptovalute.

Krajem prethodnog mjeseca bitkoin je iznenadno skočio, prije nego što je skinuo skoro sve svoje dobitke, nakon što je upravnik aktiva Blekrok demantovao izvještaj medija da su američki regulatori odobrili njegovu istaknutu aplikaciju za kripto investicioni proizvod.

Bitkoin, poznat po svojoj volatilnosti, poslednji se trgovao sa povećanjem od 3,82 odsto na 28.211 dolara, nakon što je ranije skočio i do 10 odsto na 29.900 dolara, što je najviše od avgusta. Dakle, sama najava ulaganja od strane Blekroka zaljuljala je ovo tržište.

Kripto novinarska agencija Coin Telegraph ranije je izvijestila da je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze odobrila aplikaciju glavnog upravnika aktivama Blekroka za običan bitkoin fond koji se trguje na berzi, prije nego što je kasnije povukla tu vijest, prensi Dan.co.me.

Međutim, bitkoin je oštro padao nakon što je izvještač sa Foks biznisa na socijalnoj mreži Iks objavio da je Blekrok negiro ovaj izvještaj.

Osim Blekroka, ulaganje u bitkoin najavile su i Invesko, Valikirija, Fideliti investments i drugi…

Premijer najavio da je blokčejn tehnologija zamajac za privredu

Da li će se Crna Gora ponovo okrenuti tržištu kriptovaluta i dalje nije kristalno jasno, ali u ekspozeu premijera Milojka Spajića se navodi da bi blokčejn tehnologija mogla da bude zamajac razvoju crnogorske privrede. Premijer je najavio da bi ova tehnologija za tri godine mogla da čini 30 odsto crnogorske privrede. Da li će do toga doći vidjećemo u narednom periodu. Takođe, ostaje pitanje da li će se obnoviti rad Direktorata za kriptovalute i blokčejn koji je postojao dok je Spajić bio ministar finansija, a koji je ugašen za vrijeme manjinske vlade Dritana Abazovića.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *