Bankar intervju: gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković

Dodajte komentar

“Programom razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu planirana je realizacija 11 projekata ukupne vrijednosti 8.750.000,00 eura. Radujem se realizaciji svih planiranih projekata, međutim, kao najznačajnije investicije bih izdvojio one koje se tiču izgradnje/rekonstrukcije vodovodne infrastrkuture i tretmana otpadnih voda, čime će se riješiti dugogodišnji problemi redovnog vodosnabdijevanja i gubitaka na distributivnoj mreži, kao i problemi odvođenja i regulisanja otpadnih voda grada”, kazao je u intervjuu za naš portal predsjednik opštine Cetinje Nikola Đurašković.

On je, osvrćući se na planirane investicije napomenuo da se radi o višegodišnjim projektima, koji iziskuju značajna finansijska sredstva, ali i veoma dobro planiranje i projektovanje, kako bi ovi problemi bili riješeni na efikasan način i kako bi Cetinju i svim našim sugrađanima donijeli trajna i kvalitetna rješenja kada su ovi problemi u pitanju.

Koliko iznosi budžet opštine za 2023. i da li je mijenjan u odnosu na 2022. godinu?

Budžet Prijestonice Cetinje za 2023. godinu iznosi rekordnih 8.920.000,00 eura, dok je za 2022. godinu taj iznos bio 7.730.000 eura. Nakon Odluke o rebalansu Budžeta za 2022. godinu, koja je donesena zbog uvećanja prihoda za 2022. godinu i aranžmana sa Ministarstvom finansija, iznos Budžeta za 2022. godinu u konačnom iznosio je 10.420.000,00 eura.

Koliki su planirani prihodi budžeta opštine za 2023. godinu? Od čega stiže najviše sredstava?

Planirani prihodi budžeta Prijestonice za 2023. godinu su 8.920.000,00 eura, a najviše sredstava dobija se iz Budžeta Crne Gore, po osnovu Zakona o Prijestonici. Shodno ovom Zakonu, za potrebe razvoja Prijestonice Cetinje obezbjeđuju se sredstva u iznosu od 1% projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu, od čega se 0,6% sredstava iz državnog budžeta izdvaja za potrebe razvoja Prijestonice, a ostalih 0,4% je predviđeno za finansiranje izdataka za vršenje Zakonom utvrđenih nadležnosti Prijestonice, što za 2023. godinu iznosi 5.054.566,00 eura.

Da li je planiran/urađen rebalans budžeta i koji su osnovni razlozi?

Rebalans budžeta za 2023. godinu je planiran zbog otvaranja novih budžetskih potrošačkih jedinica, kakav je Centar za kulturu Prijestonice Cetinje kao značajna ustanova u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, zatim izmjene propisa koji se odnose na obračun zarade u oblasti javne uprave i pravosuđa, rasta cijena proizvoda i usluga na tržištu koji su doveli do značajnog uvećanja tekuće potrošnje, kao i uvećanja naplate sopstvenih prihoda.

Za koje potrebe opština izdvaja najviše novca tokom ove godine?

Najviše novca Prijestonica Cetinje izdvaja za kapitalne projekte koji su predviđeni Programom razvoja Prijestonice za tekuću godinu, za oblast dječije i socijalne zaštite, kao i za zarade zaposlenih u javnom sektoru.U ovom dijelu posebno želim da istaknem da smo ovogodišnjim Budžetom planirali uvećanja izdataka za naknade za novorođenu djecu sa dosadašnjih 350 eura na 500 eura, kao i uvećanje naknade za majke novorođene djece koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje takođe sa dosadašnjih 350 eura na 500 eura.

Značajno uvećanje izdataka budžetskih sredstava u ovoj godini opredijelili smo i za sportiste i sportske klubove, jer je Odlukom o Budžetu za 2023. godinu predviđeno povećanje izdvajanja sa 450.000 eura na 565.000 eura, što predstavlja najveće izdvajanje iz budžeta kada su u pitanju sportske organizacije i sportisti.

Po prvi put Budžetom Prijestonice Cetinje planirane su i subvencije poljoprivredi i ženskom preduzetništvu, u ukupnom iznosu od 100.000 eura, a javni pozivi za ove dvije oblasti su trenutno u toku.

Koliko iznosi kapitalni budžet opštine? Što smatrate najznačajnijom investicijom u narednom periodu?

Za 2023. godinu kapitalni budžet je najveći od usvajanja Zakona o Prijestonici i iznosi 7.620.000,00 eura.

Kada su u pitanju značajne investicije za naredni period, Programom razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu planirana je realizacija 11 projekata ukupne vrijednosti 8.750.000,00 eura. Radujem se realizaciji svih planiranih projekata, međutim, kao najznačajnije investicije bih izdvojio one koje se tiču izgradnje/rekonstrukcije vodovodne infrastrkuture i tretmana otpadnih voda, čime će se riješiti dugogodišnji problemi redovnog vodosnabdijevanja i gubitaka na distributivnoj mreži, kao i problemi odvođenja i regulisanja otpadnih voda grada. Napomenuo bih da se radi o višegodišnjim projektima, koji iziskuju značajna finansijska sredstva, ali i veoma dobro planiranje i projektovanje, kako bi ovi problemi bili riješeni na efikasan način i kako bi Cetinju i svim našim sugrađanima donijeli trajna i kvalitetna rješenja kada su ovi problemi u pitanju.

Programom su obuhvaćeni i drugi značajni infrastrukturni projekti: izgradnja nove sportske dvorane, koja će ispuniti sve propisane standarde dvorana u kojima se igraju međunarodna takmičenja, a čiji je početak izgradnje realan u drugoj polovini naredne godine, kao i izgradnja hotela „Lokanda“, podzemne garaže i rekonstrukcije Studentskog trga, za čiju su realizaciju stvoreni svi neophodni preduslovi od strane gradske uprave. Za navedeni projekat završena je analiza opravdanosti javno privatnog partnerstva, a nakon dobijanja saglasnosti od strane Agencije za investicije, planirano je sprovođenje javne nabavke za izbor javnog partnera i početak izgradnje hotela, koji se može očekivati krajem naredne godine.

Pored infrastrukturnih projekata predviđenih Programom razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu, značajna sredstva biće izdvojena za oblast socijalne i dječije zaštite. Planom Budžeta za narednu godinu planirana su sredstva za besplatno korišćenje usluga predškolskih javnih ustanova, čime će Cetinje postati prvi grad u Crnoj Gori sa besplatnim vrtićem. Izmjenom Odluke o oblicima socijalne i dječije zaštite predviđena je i naknada troškova za vantjelesnu oplodnju, u cilju pružanja podrške za borbu protiv neplodnosti i obezbjeđivanja pomoći parovima kojima je neophodna medicinski potpomognuta oplodnja. Nadalje, licima u stanju socijalne potrebe i ostalim najranjivijim kategorijama stanovništva, pored jednokratne novčane pomoći i redovnih servisa pružanja usluga, biće dodijeljene i 43 stambene jedinice na korišćenje u toku 2024. godine.

Koji dio troškova se odnosi na opštinsku administraciju i njeno poslovanje, a koji na preduzeća čiji je osnivač opština?

Ukupni troškovi opštinske administracije iznose 5.320.000,00 eura uključujući zarade, ostale naknade, troškove usavršavanja, administrativnog materijala i slično, dok su iznosi transfera preduzećima, javnim ustanovama i organizacijama na nivou od 800,000,00 eura.

Da li je opština zadužena i, ako jeste, da li uredno servisira svoj dug? Koliki su iznosi kredita i kod kojih banaka se otplaćuju?

Prijestonica Cetinje ima kreditna zaduženja koja se uredno vraćaju i servisiraju, a koja su naslijeđena iz prethodnog perioda i to: Ugovor o kreditnom zaduženju kod Erste banke od 21.10.2015. godine, kod koje Prijestonica ima dug od 7.000.000,00 eura, Ugovor o kreditnom zaduženju kod Prve banke od 13.11.2018. godine, iznos od 2.264.253,80 eura i kreditno zaduženje kod Ministarstva finansija i socijalnog staranja – EIB 2.628.000,00 eura od 06.07.2015. godine.

Da li je država – i sa koliko sredstava – pomogla opštinu?

Pored sredstava koja se izdvajaju shodno Zakonu o Prijestonicu o kojem je prethodno bilo riječi i zakonima utvrđenih ustupljenih prihoda, država je sa 191.100,00 eura namjenskih sredstava pomogla realizaciju određenih projekta Prijestonice iz oblasti kulture, sporta, vodoprivrede, poljoprivrede i drugo.

Da li je opština uspjela da nadomjesti nedostatke u budžetu koji su nastali uvođenjem poreskih olakšica sa ekonomskim programom Evropa sad (npr. ukidanja poreza na bruto plate manje od 700 eura) i na koji način?

Prijestonica je uspjela da nadomjesti nedostatke u budžetu koji su nastali uvođenjem poreskih olakšica sa ekonomskim programom Evropa sad, i to izmjenom zakonskih propisa, prije svega Zakona o finansiranju lokalne samuprave, kroz procenat uvećanja ustupljenih Prihoda po osnovu poreza na dohodak ličnih primanja, koji je uvećan sa 18% na 50%.

Da li opština radi na uvođenju transparentnosti, kako bi građani i kompanije imale jasan uvid kako se njihovi porezi/prirezi troše?

U toku je realizacija par projekata kako bi građanke i građani Prijestonice bili što aktivnije uključeni u proces planiranja i donošenja odluka, kao i praćenje realizacije istih. U ovom dijelu posebno želim da izdvojim “Sistem 48” ali i kreiranje novih e-servisa i organizaciju javnih rasprava i debata. Pored navedenog, Prijestonica Cetinje je prisutna i na svim digitalnim platformama kako bi našim sugrađankama i sugrađanima bile dostupne pravovremene informacije vezane za sva dešavanja i aktivnosti gradske uprave.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *