Predlog budžeta da uključi Evropa sad II

Dodajte komentar

Predlog budžeta za narednu godinu neće biti dostavljen parlamentu do 15. novembra, ali će biti usvojen do kraja godine, potvrđeno nam je iz vladajuće većine. Ekonomski analitičari poručuju da najvažniji zakonski akt treba da uključi planirano povećanje minimalnih penzija, najavljeno od 1. januara, ali i program Evropa sad dva, čija bi primjena trebalo da počne krajem naredne godine.

Na predlog budžeta za narednu godinu čekaćemo i nakon 15. novembra, kada ističe zakonski rok da najvažniji akt bude poslat Skupštini na razmatranje. To, kažu ekonomski analitičari, nije iznenađenje jer nova vlada nije imala vremena da ga pripremi.

“Sve akcije koje su počete u režimu prethone vlade moraju sada biti revidirane i izgubiće se neko vrijeme pa neće biti predat do tog roka, ali mislim da neće biti problema da bude predat do kraja godine, ako ne i prije”, kazao je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković kazao je da bi volio da se usvoji pred Skupštinom da ne uđemo u privremeno finansiranje, jer bi to stvorilo dodatne probleme.

“U ovom dijelu se mora ostaviti prostora za komentare javnosti i stručnjaka, jer je to jedini način da dobijemo kvalitetan budžet”, smatra Mulešković.

A privremenog finansiranja neće biti, tvrdi funkcioner Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

“Ja sam ubijeđen u sledeće…da će se budžet za usvojiti do kraja godine”, smatra Čarapić.

Budžet, ističu ekonomisti, treba da uključi povećanje minimalnih penzija najavljeno od 1. januara, ali i program Evropa sad dva, čija bi primjena trebalo da počne krajem naredne godine.

“Čuli smo od premijera da će prvog novembra doći do povećanja zarada..ako je tako planirano to bi moralo da se nađe u budžetu i ono što moramo vidjeti je kakav će biti kapitalni budžet”, smatra Mulešković.

Drecun smatra da je bolje praviti 4-5 krupnih projekata, koji će kasnije kroz multiplikativne efekte dovesti do razvoja regiona gdje bude ulagan taj iznos nego sitniti i praviti pejekte koje koristi mali broj ljudi i koji nemaju durštvenog značaja.

Upravo će se za velike projekte zaduživati nova Vlada, nagovijestio je Čarapić. A zaduženje nas čeka i zbog dugova koji dolaze na naplatu.

“Sva zaduženja koja se očekuju to će biti samo za investicije i izgradnju autoputeva i kapitalnih projekata, jer takve investicije dižu ekonomiju”, kaže Čarapić.

“U Crnoj Gori dolaze na naplatu stara zaduženja i očekivano je da se zadužimo možda ove, ali sledeće godine je definitivno”, kaže Mulešković.

A prije predlaganja novog izvjesno je da će nova vlast napraviti dva rebalansa važećeg budžeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *