Za rast minimalne penzije treba 100 miliona eura

Dodajte komentar

Povećavanje granice minimalne penzije na 450 eura od januara naredne godine, što je najavio novi premijer Milojko Spajić, dovelo bi do toga da oko dvije trećine penzionera u Crnoj Gori prima novi iznos minimalne.

Penziju nižu od 450 eura, koje bi obuhvatilo ovo povećanje, prema informacijama “Vijesti” prima oko 75 hiljada penzionera. Sadašnja minimalna penzija, isplaćena za septembar, iznosi 300 eura, tako da bi, prema ovoj najavi, bila povećana za 50 odsto. Ukupno povećanja bi na godišnjem nivou državni budžet koštalo oko sto miliona eua.

Spajić nije precizirao da li će i ostale penzije biti usklađivane istim procentom ili samo kroz redovno u januaru koje zavisi od rasta zarada i inflacije. Nakon septembarskog usklađivanja mjesečni iznos potreban za isplatu penzija iznosi 49 miliona eura, odnosno na nivou godine je oko 600 miliona eura. Tako da bi linearno usklađivanja, svima po 50 odsto, koštalo dodatnih 300 miliona eura.

Minimalac bi bio veći od sadašnje prosječne

Ova nova minimalna penzija bila bi veća od sadašnje prosječne penzije, koje je u avgustu iznosila 405 eura, a sa septembarskim usklađivanjem 425 eura.

Prosječna starosna penzija u avgustu je bila 441 euro, a sa usklađivanjem za septembar je izašla na 464 eura. Sada će, prema podacima saopštenim “Vijestima”, neko ko je imao minimum 15 godina radnog staža i ko je bio osiguran na minimalnu zaradu imati istu penziju kao neko ko je radio 25 godina i uredno bio osiguran na iznos zarade na nivou prosječne u tom periodu.

Prema istim podacima onaj ko je radio 25 godina i uredno bio prijavljen na puni iznos svoje zarade u nivou prosječne, po osnovu doprinosa u Fond PIO je uplatio četiri puta veću sumu novca od onoga ko je bio osiguran sa minimalcem na 15 godina.

Spajić na konferenciji za novinare prije dva dana nije precizirao na koji način će biti obezbijeđen novac za isplatu ovog povećanja, osim da će to biti od opštih prihoda budžeta kao i prilikom “Evrope sad 1”. On je naveo primjer Fonda zdravstva koji sada ima više novca nego prije 2022. kada je ukinut doprinos na zarade za zdravstveno osiguranje, jer se sada ta institucija finansira iz opštih prihoda budžeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *