Kirije od 300 do 700 eura ugrozile polovinu podstanara

Dodajte komentar

Protekle godine podstanari su pretrpjeli najjači udar na svoj standard i ubjedljivo su najugroženija grupa građana u Crnoj Gori. Rast zakupnina, konstantna inflacija i nezaštićenost od strane države dovele su 52 odsto podstanarskih porodica ne na rub, već u siromaštvo – ističe za Pobjedu predsjednik Udruženja podstanara Dragan Živković i naglašava da je u Crnoj Gori 30 hiljada podstanarskih porodica.

Cijene zakupa se ne spuštaju

Prema podacima AS nekretnine, cijene zakupnina se kreću od 300 eura na više. U kućama u prigradskim naseljima su nešto niže, a na Primorju idu i do 700 eura. Živković ističe da je došlo do stabilizacije, ali ne i do snižavanja cijene zakupa.

– Sada je problem što stanodavci iz dana u dan povećavaju kirije do nivoa do kojeg su već narasle. Među podstanarima imamo penzionere, samohrane roditelje, invalide, raseljena lica, lica sa invaliditetom… Ako znamo kolike su penzije, plate, socijalna davanja danas u našoj državi, jasno je koliko su zakupnine nerealne i imamo ozbiljan problem za koji sve više podstanarskih porodica nema rješenje – ističe Živković, dodajući da je najveći problem što država nije uradila ništa da zaštiti podstanare od ovakvih finansijskih udara.

– Ako je renta za jednosoban stan danas u Podgorici 400 do 500 eura, a na Primorju i više, jasno je koliko su te cijene realne – kaže Živković i navodi da Udruženje svakodnevno komunicira sa podstanarima iz cijele Crne Gore.

– Na žalost, država još nije prepoznala značaj postojanja našeg udruženja niti je bilo šta uradila da postane jače i produktivnije, kako bi moglo pomagati najugroženije podstanarske porodice – naglašava Živković, koji tvrdi da je cijeli rentijerski ambijent jedan ogroman haos i ogromna siva zona od koje najviše štete imaju podstanari.

– Nepoštovanje Zakona o nelegalnom poslovanju i nesklapanje ugovora o zakupu dovelo je do haotične situacije i uslovilo potpuno pravnu nezaštićenost podstanara. Uprkos inicijativama, do sada probleme nije imao ko da čuje, a kamoli se posveti rješavanju problema – kaže Živković i dodaje da su samoinicijativno pokrenuli projekat – ,,Sigurno, priuštivo i subvencionisano podstanarstvo“, u okviru kojeg treba da naprave registar podstanara.

– Moramo znati ko su podstanari, u kakvoj su socijalnoj situaciji i koliko je urgentno uraditi nešto po tom pitanju. Najavili smo i krivične prijave protiv institucija, pravnih i fizičkih lica koji ne poštuju zakon. Podstanare država mora pomoći i pravno zaštititi – smatra Živković.

Kaže da su na početku saradnje sa lokalnim institucijama, sa kojima su razgovori u toku. Što se tiče zakonodavstva i politike koja se odnosi na podstanare, naglašava da su kao članovi radne grupe za izradu strategije socijalnog stanovanja 2024-2034. radili na tome da se u Crnoj Gori mora konačno krenuti sa ozbiljnom socijalnom stanogradnjom.

Kako do stana

– Hiljade podstanarskih porodica sa velikim podstanarskim stažom i u ozbiljnim godinama i zdravstvenim problemima, nemaju nikakvu šansu da dođu do svog krova nad glavom. Dakle, stanovi za njih se moraju graditi. Za mlađe podstanare, mlade bračne parove i sl. mora postojati zdrava politika izgradnje stanova po povoljnim uslovima i rentiranja i povoljna mogućnost otkupa istih. Svako u ovoj države ko nema svoj krov nad glavom mora dobiti poštenu šansu da riješi stambeno pitanje i ima miran, dostojanstven život – naglašava Živković i najavljuje niz inicijativa prema Vladi i Skupštini.

Podsjetio je da su pitanje podstanara iznijeli na skupštinskom odboru

rada i socijalnog staranja, kao i da je Glavni grad pokrenuo socijalni servis subvencionisanja podstanarskih porodica u Glavnom gradu.

– Podstanari kao najugroženija socio-ekonomska grupa građana konačno se našla u fokusu javnosti što je dobro, jer te probleme nijedna vlast ne smije ignorisati – rekao je Živković i poručio da očekuju poteze donosilaca odluka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *