Masterindex Crna Gora: svaki treći ispitanik želi da plaća mobilnim novčanikom  

Dodajte komentar

Čak 67 odsto ispitanika smatra kako su metode mobilnih plaćanja jednostavnije od tradicionalnih metoda plaćanja

Da su beskontaktna plaćanja sve popularnija metoda plaćanja govore i ovogodišnji podaci Masterindex istraživanja, godišnjeg ispitivanja navika korisnika kartica koje sprovodi kompanija Mastercard. U okviru ovogodišnjeg istraživanja, 67 odsto ispitanika istaklo je kako su beskontaktne metode plaćanja brže i jednostavnije u odnosu na neke druge platne metode, dok je 42 odsto ispitanika na prvo mjesto liste karakteristika stavilo bezbjednost.

Govoreći o mjestima na kojima se koriste beskontaktna plaćanja, najveći broj ispitanika istakao je supermarkete i prodavnice (56%), dok 36 posto ispitanika beskontaktno plaća na benzinskim pumpama. Ostale lokacije na kojima se plaća beskontaktno su prodavnice odjeće, obuće i nakita (31%), restorani i kafići (28%), male lokalne radnje s prehrambenom robom (27%), apoteke i privatne zdravstvene ustanove (23%), drogerije i parfimerije (18%) i turističke agencije i hoteli kao i knjižare, pozorišta i bioskopi (7%).

Beskontaktna plaćanja su osim putem fizičkih platnih kartica, moguće i u okviru mobilnih novčanika, što je opcija za čije je korišćenje zainteresovan svaki treći ispitanik MasterIndex studije. Da su mobilni telefoni atraktivna opcija za različite platne metode, potvrđuju u rezultati po kojima isti broj ispitanika (37%) bi želelo da obavlja transakcije kao direktne prenose u okviru mobilnih aplikacija ili da prenosi sredstva sa jedna na drugu karticu putem broja telefona ili imejla primaoca.

„Veća zainteresovanost korisnika za beskontaktne metode plaćanja nas veoma raduje budući da one predstavljaju temelj za mobilne novčanike i slične inovativne, savremene metode plaćanja. Kako bismo podstakli korisnike da isprobaju mobilna plaćanja, pokrećemo novu tržišnu kampanju u okviru koje će svi koji obave 5 ili više plaćanja svojim mobilnim novčanicima u minimalnom zbirnom iznosu od 50 EUR, ostvariti povrat novca od 10 EUR. Vjerujemo da je to još jedna dobra prilika da podstaknemo i edukujemo ljude u pogledu praktičnosti, brzine i prije svega sigurnosti mobilnih plaćanja, i željela bih da se zahvalim svim partnerima koji zajedno sa nama, rade na daljoj modernizaciji platnog tržišta Crne Gore“,  izjavila je Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za tržišta Srbije, BiH i Crne Gore.

Manji iznosi se mogu beskontaktno platiti bez ukucavanja PIN koda – u slučaju Mastercard kartica, taj limit je 40 EUR, a petina MasterIndex ispitanika se oseća komforno sa time. Skoro dvostruko je veći broj onih (35%) koji bi željeli da plaćaju iznose do 50 EUR bez ukucavanja PIN koda, a četvrtina ispitanika bi se osećala komforno i sa iznosima preko 50 EUR.

Kada je u pitanju način autentifikacije, rezultati istraživanja su pokazali da biometrijska potvrda sve više uzima maha u odnosu na ustaljene načine potvrde identiteta. Biometrijsku autentifikaciju preferira 72% korisnika, dok bi 49% ispitanika željelo da nastavi da se oslanja na ukucavanje PIN koda. Biometrijska autentifikacija skeniranjem otiska prsta prihvatljiva je 42 posto ispitanika, dok je autentifikacija skeniranjem lica opcija koju želi 33 odsto ispitanika.

Pređi odmah na najbolji dio: neprocjenjivo

Kako bi nagradila sve postojeće, a nove korisnike podstakla da isprobaju sigurna, brza i jednostavna plaćanja putem mobilnih novčanika, kompanija Mastercard pokreće novu promotivnu kampanju pod nazivom „Pređi odmah na najbolji dio: neprocjenjivo“. U periodu od 1. do 30. novembra, svi koji budu plaćali Mastercard karticama u okviru mobilnih novčanika banaka u Crnoj Gori koje su ovu opciju omogućile: CKB, Hipotekarna banka, Erste banka i NLB banka, mogu da ostvare povrat novca od 10 EUR. Uslov za ovaj atraktivni benefit je da obave barem 5 plaćanja mobilnim novčanikom kod bilo kog trgovca u Crnoj Gori, u minimalnom zbirnom iznosu od 50 EUR, nakon čega će se keš-bek od 10 EUR naći na njihovom računu.

Za više informacija, posjetite mastercard.rs

MasterIndex Crna Hora istraživanje je tradicionalno godišnje ispitivanje navika i potreba aktivnih korisnika platnih kartica u Crnoj Gori. Istraživanje se sprovodi  svake godine od 2019. godine i obavljeno je na reprezentativnom uzorku građana iz cijele Crne Gore starijih od 18 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *