“Usvajanje budžeta za 60 dana, zaduženje neminovno”

Dodajte komentar
Foto: Mojapenzija

Ekonomski analitičar Oleg Filipović ekspoze mandatara Milojka Spajića ne gleda kao spisak želja, već spisak zadataka. Očekuje da će za 60 dana doći do usvajanja budžeta, te da je cilj svima da se izbjegne privremeno finansiranje. Smatra da je realno da će vlada morati da se zaduži dva mjeseca nakon konstituisanja, ali i da mora imati realan plan kako će taj novac vratiti.

Analitičar u emisiji “Dobro jutro Crna Goo” ističe da živimo u sistemu koji nam ne daje sigurnost i rezultat.

„Mislim da će sistem koji će biti kreiran biti radikalno bolji“, kazao je on.

Filipović ocjenjuje da je cilj svima da se izbjegne privremeno finansiranje i vjeruje da će za 60 dana doći do usvajanja budžeta.

„Ne vidim ja tu neki veliki problem“, kazao je on.

Smatra da je realno da će vlada morati da se zaduži dva mjeseca nakon konstituisanja.

„Kad sad idu na zaduživanja moraju napraviti plan kako to vratiti. Ali ovaj put iz realnih izvora“, kaže on.
Filipovi je mišljenja da se mora ući u reformu penzionog sistema.

„Kako će Spajić ići, da li će ići direktno na ukidanje direktnih poreza ili da ide kompletno na indirektne poreze ili će iči postepeno. Ja sam uvijek zagovorik radikalnih reformi, jer one u početku najviše bole, a kasnije daju efekte. Međutim, kako sam čitao u ekspozeu, mislim da će to ići posebno“, kazao je on.

Smatra da svaka Vlada mora da uradi reviziju poslovanja prethodne.

„Ako postavite targete kao gospodin Spajić, a krenete sa konzervativnim pristupom, vi te targete nećete ostvariti. Prosto, mi nismo velika država i nemamo velike probleme i možemo ih brzo riješiti ako radimo samostalno“, kaže on.

Digitalizacija društva, se po njemu može uvesti u Crnu Goru za pet godina. Ističe da treba dati prednost domaćim kompanijama u odnosu na one iz okruženja.

„Ukoliko on uspije da presječe lanac profita i omogući domicilnim kompanijama da imaju ravnopravni položaj u odnosu na velike kompanije, mislim da će uštedjeti velika sredstva i realizovati program“, kazao je Filipović.

Smatra da je bolje da mi kontrolišemo stvari, na primjer u IT sektoru.

„Ako uzmete koliko novca izađe iz države po osnovu tog IT sektora iz države, sve ćete vidjeti. Ja sam za to da taj novac ostane ovdje i da možemo biti IT tržište“, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *