Norveški državni fond u gubitku 34 milijarde dolara u trećem kvartalu

Dodajte komentar

Norveški državni fond vrijedan 1.400 milijardi dolara izgubio je 2,1 odsto, ili 34 milijarde dolara, u trećem kvartalu, nakon što su tržišta akcija bila pogođena, ali i zabrinuta za globalni rast i izgledima za duže kamatne stope.

„Na berzi je zabilježen slabiji kvartal u poređenju sa prethodna dva“, rekao je zamjenik glavnog izvršnog direktora Trond Grande, i dodao da su „naročito tehnološki, industrijski i diskrecioni sektori potrošača doprinijeli negativnom rezultatu“, prenosi Bloomberg.

Inflacija ostaje problematična, rekao je u avgustu glavni izvršni direktor Nikolaj Tangen (Nicolai Tangen), dodajući da vrućina i ekstremno vrijeme povezano sa klimatskim promenama otežavaju stavljanje cijena pod kontrolu.

Nastao 1990-ih za ulaganje norveških prihoda od nafte i gasa u inostranstvu, fond, takođe poznat kao Norges Bank Investment Management (NBMI), posjeduje oko 1,5 odsto globalnih akcija, uglavnom prateći referentni indeks zasnovan u domenu koji je donio parlament.

NBIM je izgubio 3,3 procenta na nepokretnostima koje se ne listiraju na berzi, dok je gubitak na infrastrukturi obnovljivih izvora energije iznosio 2,4 procenta.

Vlada je deponovala 13 milijardi dolara u fond u ovom kvartalu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *