Državne lutrije još nema, a trebalo je da donese milione

Dodajte komentar

Državna kompanija za lutrijske igre neće biti formirana ove godine, kako je bilo planirano, iako je prema najavama trebalo da državnom budžetu, ali i humanitarnim fondovima, donese milione eura.

Iz Uprave za igre na sreću su “Vijestima” kazali da i pored svoje inicijative i aktivnosti nisu uspjeli za završe sve potrebne pripreme da bi preduzeće bilo osnovano do kraja godine, ali da će nastaviti rad na tome. Ključni razlog zbog koga nije bilo moguće formirati firmu je blokada Skupštine i neusvajanje zakona.

Namjera Uprave za igre na sreću je da kroz izmjenu zakonskih propisa obezbijedi da priređivanje lutrij| skih igara na sreću bude u I vlasništvu države, kao što je slučaj u susjednim drža| vama Hrvatskoj, Sloveniji, ! Srbiji i Bosni i Hercegovini, i Nažalost,i pored naše inicijaj tive nismo uspjeli dovesti do f kraja planirane aktivnosti. U j navedenim zemljama, država j ima monopolistički uticaj na r priređivanje lutrijskih igara j na sreću i prihodi od ovog osI nova direktno se usmjeravaju i na ciljne grupe. Primjera radi, državna lutrija Slovenije je u vlasništvu organizacija lica sa invaliditetom (40% vlasništva), udruženja sportskih organizacija (20%), sadašnjih i bivših zaposlenih lutrije, i državnih fondova i sličnih I državnih organizacija, što je i bila i naša intencija, kazali [ su Vijestima iz ove Uprave I koja je svojim planom za ovu godinu predvidjela osnivanje ove kompanije.

Oni smatraju da je državnu lutriju trebalo organizovati i prije inicijative Uprave za igre na sreću na čelu sa sadašnjim rukovodstvom koje predvodi direktor Andrija Ćetković.

Za uvođenje takve prakse na teritoriji Crne Gore potrebna je izmjena zakonskih i podzakonsiđh propisa iz oblasti igara na sreću. Razlozi za nerealizaciju planiranih aktivnosti po ovom pitanju, koje je od posebnog značaja za državu kada je u pitanju oblast igara na sreću, proizlaze iz neadekvatnog reagovanja svih nadležnih organa na predloge Uprave za igre na sreću, naveli su iz ove institucija.

Skupština je na predlog grupe poslanika Demokrata početkom maja usvojila izmjene Zakona o igrama na sreću, koji je između ostalog dodatno predvidio obavezu formiranja preduzeća “Državna lutrija” do 31. decembra ove godine. Međutim, tadašnji predsjednik Milo Đukanović nije potpisao taj zakon, jer je prethodno donio spornu odluku o raspuštanju parlamenta, tako da on nije stupio na snagu.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *