Potpisan sporazum o opredjeljivanju sredstava Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore

Dodajte komentar

Visoki predstavnici Delegacije Evropske unije, Austrije i sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori potpisali su sporazum o opredjeljivanju sredstava Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je Crna Gora pokazala svoju posvećenost ostvarivanju održivog razvoja kroz posticanje ove inicijative i podršku implementaciji starteškog okvira koji su uskladili Vlada Crne Gore i Ujedinjene nacije.

“Ovo nije samo finansijski mehanizam već i snažan instrument za ostvarenje uticaja koji je usklađen sa našom razvojnom agendom i pojačava našu sposobnost za ostvarenje ciljeva održivog razvoja”, istakao je Abazović.

Istakao je da današnji skup označava snagu našeg partnerstva i značaj koji pridajemo saradnji sa Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom, Austrijom i drugim partnerskim zemljama.

“Poslali smo poruku da je Crna Gora fokusirana na razvoju u strateškim oblastima kroz pružanje doprinosa ovom Fondu i kroz pomaganje i ostalim zemljama da urade isto”, kazao je Milatović.

Premijer Dritan Abazović naglasio je da mu je izuzetna čast što je ova ideja zaživjela u Crnoj Gori.

“Zahvalan sam na inicijativi koja ima za cilj da promoviše vrijednosti UN-a ali i generalno da generiše novu vrijednost za sve građane Crne Gore”, kazao je Abazović.

“Svjedočiimo da se Fond širi, dolaze velike superdržave kao što je EU, dolazi Austrija, a očekujemo mnoge druge članice i Evropske unije i članice UN-a širom svijeta koje su dobrodošle da podrže ovaj Fond za Crnu Goru”, kazao je Abazović.

Ovo je, kako je kazao, najbolji pokazatelj da se dobra i inkluzivna politika isplati, da Crna Gora ima prijatelje širom svijeta.

Abazović je kazao da je ovo veliki dan za Crnu Goru.

“Želim da izrazim zahvalnost svima i pozovem ostale zemlje da podrže Fond i vrijednosti Ujedinjenih nacija”, kazao je Abazović.

Rezidentni koordinator sistema UN u Crnoj Gori Piter Lundberg istakao je da se ovaj Fond zasniva na principima zajedničkih vrijednosti za ubrzanje razvoja Crne Gore.

“Namjera je da se ostvare ključni strateški ciljevi Crne Gore, da se pridruži Evropskoj uniji”, kazao je on.

“Fond za ubrzanje razvoja Crne Gore će od danas biti u društvu Evropske unije i Vlade Austrije koje će raditi zajedno sa vladama Luksemburga i Švajcarske i Vladom Crne Gore u partnerstvu sa cjelokupnom porodicom UN-a na dodatnom unapređenju održivog razvoja za Crnu Goru”, kazao je Lundberg.

Zahvalio se Milatoviću i Abazoviću što su profesionalno i lično podržali i podsticali razvoj ovog Fonda i doprinijeli njegovom uspjehu.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je da su sada u poziciji da pružimo rješenja za brojne reforme u Crnoj Gori.

“Doprinos ovom Fondu jeste novi i inovativan instrument za našu saradnju. Mi u principu uspostavljamo jednu instancu pomoću koje možemo obezbijediti pristup svim agencijama UN -a koji funkcionišu u Crnoj Gori”, kazala je Popa.

Kako je istakla, doprinos od 2 miliona eura dio je reformskog Fonda koji je uspostavljen kako bi pomogao Crnoj Gori u prevazilaženju prepreka koje se postavljaju u rastu.

“Rješavanja pitanja koja otežavaju poslovanje iu ulaganja i kojima se unapređije funkcionisanje državnih preduzeća. Pružiće se i podrška zelenoj pravičnoj tranziciji što su ciljevi UN-a”, istakla je Popa.

“Združenim naporima možemo djelovati kao snažniji partner crnogorskim partnerima u rješavanju stvarnih problema i realizicaji reformi”, dodala je Popa.

Evropska unija, naglasila je, želi da pruži najbolju moguću ekspertizu za potrebe Crne Gore.

Ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler kazao je da sporazum koji su danas potpisali predstavlja odličan inovativan katalizatorski mehanizam za finansiranje koji se koncentriše na ono što je najviše važno u budućim reformama u Crnoj Gori.

“Austrija se svesrdno pridržuje ovoj inicijativi i podržava Fond za ubrzanje razvoja Crne Gore, a kroz Fond jača partnerstvo sa drugim državama članicama UN-a”, kazao je Miler.

Fond je, naglašava, usklađen sa vanjskom politikom Austrije podržava multilateralizam kroz snažnu ulogu Ujendinjenih nacija.

“Takođe, podržava i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana kako bi isti odlučno napredovao ka pridržavanju Evropske unije što je u interesu regionalne stabilnosti. Fond nam nudi priliku da ostvarimo ove ciljeve kroz podršku finansiranju održivog razvoja ali i kroz ubrzavanje procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, naglasio je Miler.

Poručio je da Fond nije samo platforma za donacija, već platforma koja će voditi Crnu Goru ka održivom razvoju i pristupanju EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *