Prihod od kamata ključni faktor profita banaka

Dodajte komentar

Evropske banke će saopštiti poslovne rezultate i povećanje dobiti od viših kamatnih stopa kada budu objavile rezultate ove sedmice, ali će se suočiti s pritiskom da pronađu nove načine rasta jer su napori centralnih banaka da pooštre monetarnu politiku pri kraju.

Očekuje se da će većina prikazati dalje povećanje neto prihoda od kamata, razliku između onoga što banke plaćaju na depozite i onoga što zarađuju od kredita.

Neto prihod od kamata bio je ključni faktor profita za banke s obje strane Atlantika najmanje godinu dana, ublažavajući udarac za neke zajmodavce od još uvijek slabog obima spajanja i akvizicija.

S obzirom da je Evropska centralna banka počela podizati kamatne stope nakon američkih Federalnih rezervi i Banke Engleske, analitičari očekuju da će evropske banke nastaviti da imaju koristi od ciklusa pooštravanja. ECB je prošlog mjeseca podigla stope na rekordnih 4 posto u pokušaju da smanji inflaciju.

Analitičarka Barclaysa Paola Sabbione rekla je da očekuje da će italijanske banke prijaviti skok neto prihoda od kamata u trećem tromjesečju.

“Ovo je slika u trećem kvartalu kada su u pitanju italijanske banke, što ukazuje na to da će kapital nastaviti da se gomila, otvarajući put iznenađenjima distribucije u četvrtom kvartalu”, rekla je ona.

UniCredit, druga po veličini banka u Italiji, u četvrtak je objavila rezultate. Intesa Sanpaolo, najveći zajmodavac u zemlji, objavljuje zaradu 3. novembra. Očekuje se da će španske banke, uključujući Santander, koji izvještava u srijedu, takođe prkazati rast neto prihoda od kamata.

Prema analizi rejting agencije S&P, španski i italijanski zajmodavci su takođe prenijeli manji dio prednosti viših stopa – poznatih kao depozit beta – na deponente nego druge banke, uključujući one u Velikoj Britaniji.

Vjetar u leđa koji uživaju evropske banke pomogao je da se indeks Stoxx Europe 600 Banks ove godine poveća za 11 posto, nadmašujući rast od 3 posto u širem Europe Stoxx 600.

Ali s obzirom da većina ekonomista predviđa da će prošlomjesečno povećanje ECB-a biti posljednje, direktori evropskih banaka će vjerovatno biti pod pritiskom od strane investitora i analitičara kako dugoročno povećati profit.

Andrew Coombs, analitičar u Citiju, očekuje da će svaki “umjereni pad neto kamatnih marži” biti značajan jer očekuje da će gubici kredita za banke biti ograničeni.

Britanske banke bile su među prvima koje su imale koristi od povećanja kamatnih stopa, s obzirom da je Banka Engleske počela da pooštrava monetarnu politiku u decembru 2021. godine, više od šest mjeseci ranije nego ECB.

Ali s obzirom na to da se investitori sada klade da su kamatne stope u Velikoj Britaniji dostigle vrhunac, a tržište hipoteka je u problemima, analitičari očekuju da će najveće banke u zemlji doživjeti teži treći kvartal.

„Q3 bi mogao biti težak kvartal [za banke u Ujedinjenom Kraljevstvu], sa i dalje migracijom depozita, kompresijom širenja i niskim obimom hipoteka“, rekao je analitičar RBC-a Benjamin Toms.

Za razliku od evropskih zajmodavaca, dionice britanskih banaka su ove godine imale probleme. Dionice Barclaysa, koje izvještava u utorak, pale su 9 posto, dok su dionice Lloyds Banking Group pale za 8 posto. Lloyds je objavio rezultate u srijedu. Dionice u NatWest-u koji podržava država, a koji izvješćuje o zaradi u petak, ove godine su pale za 18 posto.

Izvor: Financial Times

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *