S&P podigao kreditni rejting Grčke na investicioni

Dodajte komentar

S&P Global Ratings podigao je kreditni rejting Grčke na investicioni, i to je prvi takav potez jednog od tri velika procjenjivača otkako je zemlju potresla dužnička kriza prije više od decenije.

Odluka od petka stavlja Grčku na BBB- sa stabilnim izgledima, a S&P se pridružio japanskoj kompaniji za Rejting i investicione informacije Inc, njemačkom Scope Ratingu i kanadskom DBRS Morningstaru u podizanju grčke nacije sa „ugrožene“ teritorije. Sve agencije su to učinile nakon reizbora reformističkog premijera Kirijakosa Micotakisa u junu, prenosi Bloomberg.

Micotakis je obećao da će zadržati svoju politiku povoljnu za poslovanje, dok je tržištima jasno stavio do znanja da neće ugroziti budžetsku disciplinu, uprkos dodatnim izdacima tokom ljeta zbog požara. Takođe je obećao da će smanjiti udio duga na ispod 140 odsto proizvodnje do 2027, sa visokih 206 procenata u 2020. godini.

„Značajna budžetska konsolidacija postavila je fiskalnu putanju Grčke na stazu koja se znatno poboljšava“, navodi S&P u saopštenju, i dodaje da je grčka vlada bila u mogućnosti da redovno nadmašuje sopstvene budžetske ciljeve, uprkos postepenom povećanju socijalnih transfera.

Grčka ekonomija će se povećati za 2,3 odsto 2023. i na tri odsto u 2024. godini, pokazuju vladine projekcije, što je mnogo bolje od većine evropskih zemalja. Dodaje se i da turizam nastavlja da daje veliki doprinos i ide ka još jednoj rekordnoj godini.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *