Sprema li se bankrot još jednog kineskog nekretninskog diva?

Dodajte komentar

Kineski gigant za nekretnine Country Garden negirao je da su njegov osnivač i predsjednica pobjegli iz zemlje, jer kompanija opterećen dugovima koketira s neplaćanjem obaveza koje bi moglo izazvati šok u industriji.

Jedan od najvećih kineskih investitora, Country Garden je nagomilao dugove koji se procjenjuju na 1,43 biliona juana (196 milijardi dolara) do kraja 2022.

Neprovjereni izvještaji u kineskim finansijskim medijima ove sedmice tvrde da su osnivač Yang Guoqiang i njegova kćerka Yang Huiyan – predsjednica kompanije – napustili Kinu.

Međutim, kompanija je u četvrtak odbacila te spekulacije, rekavši da “osnivač… i predsjednik upravnog odbora grupe trenutno rade normalno u zemlji”.

“Ova glasina je objavljena na više online platformi, što je izazvalo negativan uticaj”, navodi se u saopštenju kompanije.

“Mi… zadržavamo pravo da pokrenemo pravni postupak zbog zlonamjernih glasina”, dodaje se.

Yang Huiyan je preuzela funkciju predsjednika Country Gardena u martu nakon što je njen otac odstupio sa svoje pozicije u odboru.

Ali njena kompanija je sada na prvoj liniji kineske nekretninske krize koja je dovela do niza dugom opterećenih graditelja koji su ili neplaćaju ili prijete da će to učiniti.

Bloomberg News je prošlog mjeseca izvijestio da policija drži milijardera, šefa građevinske kompanije China Evergrande – koja je podnijela zahtjev za bankrot 2021. godine.

Country Garden je u srijedu trebalo da vrati 15,4 miliona dolara kamata, ali nije dao zvaničan odgovor da li je to učinio do četvrtka.

Pad prodaje

Više medija, pozivajući se na vlasnike obveznica i anonimne izvore, objavilo je da je kompanija propustila rok, dovodeći je u opasnost od neizvršenja obaveza.

Country Garden nije odmah odgovorio na zahtjev AFP-a kojim je tražio potvrdu o propuštenoj uplati.

Ali kompanija je Bloombergu u srijedu rekla da “očekuje da neće moći na vrijeme ispuniti sve svoje  obaveze plaćanja”.

Za svoje probleme okrivljuje “duboku korekciju na kineskom domaćem tržištu i slabu prodaju”.

Country Garden je do kraja juna imao 148 milijardi juana u gotovini, ali je rekao da to namjerava iskoristiti za završetak nedovršenih stambenih projekata čije su jedinice prodate unaprijed, što je uobičajeni poslovni model u kineskom sektoru nekretnina.

Izvor: TRT World

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *