Narodna banka Srbije razmatrala da se dio državnih rezervi čuva u juanima

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije potvrdila je  da je razmatrala da se dio državnih deviznih rezervi čuva u juanima, kineskoj valuti, što je ranije kao mogućnost najavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Imajući u vidu visok nivo deviznih rezervi, činjenicu da juan ulazi u valutnu strukturu spoljnog duga Srbije, kao i internacionalizaciju juana i njegov sve veći značaj u globalnim plaćanjima i na međunarodnom finansijskom tržištu, Narodna banka Srbije je kao jednu od opcija za proširivanje investicionog univerzuma razmatrala ulaganje dijela deviznih rezervi u aktivu denominovanu u juanima”, rekli su iz NBS za portal N1.

Dodali su da konkretna odluka još uvjek nije donijeta, odnosno da je NBS u procesu obezbjeđenja neophodnih preduslova (infrastrukture) za uključenje na kinesko tržište obveznica.

“Konkretne odluke o ulaganju određenog dijela deviznih rezervi u finansijske instrumente denominovane u juanima će, kao i u svim drugim slučajevima, donositi uz pažljivo razmatranje i analizu svih neophodnih faktora, imajući u vidu i da je kineski juan peta najtrgovanija međunarodna valuta na globalnom finansijskom tržištu, takođe peta najčešće korišćena valuta u globalnim plaćanjima, kao i šesta valuta po učešću u globalnim deviznim rezervama”, naveli su iz NBS.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Pekingu, gdje je Srbija potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini i brojne druge sa Kinom, da je od januara 2015. godine kineski juan na spisku valuta Srbije za međunarodno tržište i da NBS razmišlja da uključi tu kinesku valutu u svoje devizne rezerve.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *