Rebalans budžeta u Budvi: Za plate devet miliona eura

Dodajte komentar

Gotovo devet miliona eura ove godine iz gradske kase, najviše u istoriji finansija Opštine Budva, otići će na isplatu bruto zarada zaposlenih, ali i ostala lična primanja.

To se vidi iz nacrta rebalansa koji se nalazi na javnoj raspravi do 27. oktobra.

Milion i po eura više iznosi uvećanje na isplatu zarada i ostalih ličnih primanja, nego što je to prvobitno bilo planirano budžetom.

Nakon javne rasprave biće koncipiran konačan nacrt rebalansa, koji se do kraja mjeseca, a zakonski rok je 31. oktobar, mora naći pred odbornicima Skupštine opštine.

Ono što rebalans čini izuzetno važnim u odnosu na ranije godine, je to što od njegovog donošenja zavisi isplata oktobarske, novembarske i decembarske zarade zaposlenima u lokalnoj administraciji, jer je novac planiran na bruto zarade prvobitno budžetom planira potrošen isplatom septembarske zarade. Naime, usvajanjem granskog kolektivnog ugovora došlo je do uvećanja zarada, pa je privobitno planirana stavka morala rebalansom da bude uvećana.

Tako je budžetom za ovu godinu bilo planirano da se za bruto zarade i doprinose izdvoji 6.462.800 eura, ali je rebalansom došlo do uvećanja te stavke za 1.286.200 eura, pa će ove godine iz gradske kase biti izdvojeno čak 7.749.000 eura. I stavka koja se odnosi na “ostala lična primanja” koja je bila projektovana na 873 hiljade eura, morala je rebalansom da bude uvećana i to na 1.095.039 eura.

Ipak, opština je ove godine nastavila sa izuzetno dobrom naplatom poreza, ali i komunalija, koje su bile ključne finansijske injekcije koje su obezbijedile punu kasu.

Sekretarka za finansije Sonja Kuljača je kazala za “Vijesti” da je budžet za ovu godinu bio planiran na iznos od 41.659.000 eura, nacrtom rebalansa je on projektovan sada na 47.972.270 eura, odnosno 6.313.270 eura.

“Što se tiče prihodne strane, došlo je do uvećanja iznosa poreza za oko 4.759.000 eura. Najveći iznos se odnosi na porez na nepokretnost, jer se očekuje premašnje plana, sa naplatom koja će velikom dijelom biti realizovana krajem godine, s obzirom na to da su rješenja već uručena”, kazala je Kuljača.

Budžetom je bilo predviđeno da se od naplate poreza ove godine inkasira 24,1 milion eura, od kojih 16 miliona na ime poreza na nepokretnost. Rebalansom je sada predviđeno da se od naplate poreza ostvari prihod od 28,8 miliona eura, od kojih 18,4 miliona eura od poreza na nepokretnost.

Kuljača navodi da je ostvareno i povećanje prihoda na ime naplate naknade za komunalno opremanje gradskog građevinskog zemljišta, odnosno komunalija, i to se najviše se odnosi na pravna lica.

“Povećanje u odnosu na plan je čak 2.470.000 eura”, navela je ona.

Kada je riječ o rashodnoj strani, Kuljača je kazala da se promjene odnose na stavku bruto zarade.

“Usljed primjene granskog kolektivnog ugovora i povećanja obračunskih koeficijenata zarada, a nedovoljno planiranih sredstava na poziciji bruto zarada došlo je do uvećanja za 1.286.200 eura. Kapitalni izdaci uvećani su za 855 hiljada eura. Najveći dio se odnosi na kupovinu opreme za Luku Budva, električnih vozila, računarske opreme i kupovinu ugradnih kontejnera. Veliko uvećanje se odnosi i na otplatu obaveza iz prethodnog perioda, uvećanje od 5.151.000, znači sa projektovanih 1.156.000 na 6.307.000 eura. Najveći dio ovih obaveza se odnosi na plaćanje obaveza iz prethodnog perioda: Sekretarijata za investicije 2.5 miliona eura, Sekretarijata za komunalno stambene poslove 1.1380.000 i Službe za obračun i naplatu komunalija 650 hiljada eura, odnosno na kapitalne projekte i kapitalnu potrošnju koja je prenesena u narednu godinu i došla kasnije na realizaciju 2.574.000 eura”, naglasila je Kuljača.

Očekuje se da se aktuelna većina iz redova nekadašnjeg Demokratskog fronta dogovori i riješi unutarpartijske razmirice oko izbora potpredsjednika Opštine, što je preduslov da se zakaže sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti usvojen rebalans, a time i omogući nesmetana dalja isplata zarada zaposlenima.

(Cijeli članak čitajte na portalu Vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *