Ekonomisti: Američka ekonomija otpornija od evropske, i to se još dugo neće promijeniti

Dodajte komentar

Vođstvo američke ekonomije u odnosu na Evropu, trend koji je prvi put postao vidljiv nakon globalne finansijske krize i zacementiran tokom pandemije koronavirusa, trebalo bi da traje do 2024. godine i duže, piše Financial Times (Fajnenšel tajms).

Međunarodni monetarni fond (MMF) je prošle nedelje predvidio rast američke ekonomije od 1,5% sledeće godine. Predviđanja za evrozonu su 1,2%, a za Veliku Britaniju 0,6%.

Šta objašnjava uporni jaz između dva najbogatija regiona svijeta, u kojima su SAD rasle otprilike duplo brže od evrozone i Velike Britanije u poslednje dvije decenije? Fajnenšel tajms je izdvojio nekoliko faktora.

Jači pandemijski stimulans povećava potrošnju

Tokom pandemije, zvaničnici sa obje strane Atlantika pribjegli su agresivnim fiskalnim stimulansima kako bi spriječili da se zdravstvena kriza pretvori u ekonomsku. Međutim, SAD su to učinile u većem obimu. Nakon registrovanja dvocifrenog manjka u 2020. godini, primarni vladin deficit za 2021. je i dalje bio masivnih 9,4% BDP-a u SAD, što je više nego duplo više od nivoa evrozone i skoro duplo više nego u Velikoj Britaniji.

Vladina podrška je pomogla da se pokrene oporavak potrošnje u SAD, jedan od glavnih razloga zašto je rast u zemlji bio tako snažan.

Posljedice sukoba u Ukrajini

Pjer-Olivije Gurinčas, glavni ekonomista MMF-a, kaže da je skok cijena energenata u Evropi bio najvažniji pokretač nedavne ekonomske divergencije dva regiona.

Veleprodajna evropska cijena gasa porasla je na rekordno visok nivo, mnogo više od američkog ekvivalenta. To je povećalo inflaciju potrošača energenata na 59% u Velikoj Britaniji i 44% u evrozoni.

Procvat američkog tehnološkog sektora

Ključni strukturni faktor iza američko-evropske divergencije je razlika u industrijskom sastavu dvije ekonomije, objašnjava Fajnenšel tajms.

SAD imaju tehnološki sektor u procvatu, sa uspješnim i inovativnim kompanijama kao što su Amazon, Alfabet i Majkrosoft koje nemaju evropske ekvivalente. S obzirom na to da SAD dominiraju veštačkom inteligencijom, taj jaz će se vjerovatno povećati, upozoravaju ekonomisti.

Nasuprot tome, Evropa je specijalizovana za industrije koje se sve više suočavaju sa pretnjom kineske konkurencije, kao što su električna vozila.

SAD su takođe “spretnije” u prebacivanju ekonomije na zelenu tehnologiju. Zakon o smanjenju inflacije od 369 mlrd USD je pomogao da se podstaknu ulaganja u zelene tehnologije, sa stotinama milijardi dolara subvencija i poreskih kredita. Reakcija EU bila je sporija i složenija za implementaciju, smatraju mnogi ekonomisti.

Investirajte u SAD

Lakši pristup finansijama dugo je pomagao američkoj ekonomiji, uključujući njen tehnološki sektor, da procveta.

Više rizičnog kapitala i bolje razvijena tržišta duga i akcija, olakšali su američkim kompanijama da finansiraju svoju ekspanziju nego evropskim kolegama, koji se mnogo više oslanjaju na banke. Evropa je takođe pretrpjela krizu suverenog duga i fiskalnu štednju – i jedno i drugo je pogodilo investicije.

Staro društvo i slabo tržište rada

Populacija Evrope koja brzo stari i slabiji rast stanovništva opterećuje javne finansije kontinenta. To takođe utiče na jaz u odnosu na SAD, u kojima se, za razliku od Evrope, od 2010. godine broj radno sposobnog stanovništva povećava, iako sve sporijim tempom, prenosi RT Balkan.

– Evropa se već neko vrijeme bori sa niskim rastom produktivnosti, a efekti starenja stanovništva i ograničenja ponude radne snage počinju da grizu – rekao je ranije ovog mjeseca Alfred Kamer, direktor MMF-a za Evropu.

Sve veći jaz?

Sa jačim investicijama i boljom demografijom, jaz između SAD-a i Evrope će se verovatno dodatno proširiti u narednim godinama.

– SAD bi mogle da povećaju svoj potencijalni rast, dok se Evropa bori da održi niži rast koji je već imala – rekao je Kristijan Keler, šef ekonomskog istraživanja u Barklizu.

Međutim, visoki američki deficit – predviđeno je da poveća javni dug sa sadašnjih 97% BDP-a na 119% do 2033. godine, što je rekordno visoko – predstavlja prijetnju njegovom rastu.

– SAD će morati da donesu teške odluke na fiskalnoj strani – rekao je Keler.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *